Svi se sjatili na Krim: Šta piše u Putinovom pismu

Izvor: B92, 19.Apr.2018, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi se sjatili na Krim: Šta piše u Putinovom pismu

Četvrti Međunarodni ekonomski forum na Jalti, na kome učestvuje više od tri hiljade političara, privrednika, eksperata i organizacij, počeo je na Krimu.

Forumu na Jalti prisustvuje i tročlana srpska delegacija na čelu sa poslanikom i predsednikom Srpskog pokreta Dveri Boškom Obradovićem, prenosi Sputnik.

Učesnike je pozdravio i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je u svom telegramu istakao da je program foruma usmeren na bliže upoznavanje investitora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s potencijalom juga Krima, uz povoljne uslove za ulaganje u privredu.

Prema njegovim rečima, učenicima foruma se pruža odlična prilika da uspostave direktan dijalog sa ruskim poslovnim krugovima, kao i sa rukovodiocima federalnih, regionalnih i lokalnih vlasti, da se iznesu konkretni predlozi za poboljšanje poslovne klime i da se iznesu mogućnosti za proširenje buduće saradnje. Tokom svečane ceremonije otvaranja, predsednik Krima Sergej Aksjonov je istakao da se „ruski Krim ubrzano razvija“ i izrazio je uverenost da će forum biti „plodan i produktivan“.

Glavna tema foruma je „Budućnost sveta. Budućnost Rusije“, a tokom tri dana trajanja foruma biće održano 67 događaja, od kojih je više od 40 poslovnih. Oni će biti posvećeni temama kao što su digitalna ekonomija, digitalna bezbednost, kriptovalute, blokčejn i građevina. Takođe, biće reči i o investicionom potencijalu Krima i njegovoj slobodnoj ekonomskoj zoni. Jedna od tema foruma biće i posleratni socijalno-ekonomski razvoj Sirije, a ruski investitori su već iskazali želju da investiraju u infrastrukturu te zemlje.

Očekuje se da budu potpisani investicioni sporazumi na ukupnu sumu veću od 150 milijardi rubalja. Zamenik ministra građevine i stambeno-komunalne privrede Rusije Andrej Čibis je rekao da bi Krim mogao da postane jedan od pilot-regiona programa „Pametni grad“.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.