Stranci grade puteve i ispod cene

Izvor: B92, 30.Maj.2011, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci grade puteve i ispod cene

Beograd -- U potrazi za poslom, građevinske firme iz Grčke, Slovenije i Hrvatske spremne su da ispod svake cene grade naše drumove.

Ta preduzeća su u svojim zemljama već izgradila auto-puteve i ostala bez angažmana.

Nezapamćen pritisak na cene izvršile su upravo na tenderima za izgradnju istočnog kraka Koridora 10, prema bugarskoj granici.

Jedna grčka firma je dostavila najbolju ponudu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za tunele kod Dimitrovgrada i obavezala se da ih izgradi za 38 miliona evra, što je za 12 miliona evra niže od procenjene vrednosti.

Druga firma iz ove zemlje, po istom principu, najbolje je plasirana na tenderu za deonicu Crvena reka – Čiflik. Pristala bi da ovaj deo auto-puta izgradi po ceni koja je za 25 miliona manja od početne.

Upitan koliko je ova pojava opasna i da li bi niske cene radova mogle da odgode završetak Koridora 10, Mihajlo Mišić, direktor preduzeća „Koridori Srbije”, kaže da "kada izvođači ugovore poslove po nerealno niskim cenama postoji ogroman rizik da ih i ne urade. Obično počnu da grade, a kada se ispostavi da ne mogu da završe, raznim smicalicama pokušavaju da od investitora 'isisaju' dodatna sredstva".

"Trudimo se da ih osujetimo u tim akcijama i tada počinje nadmudrivanje između investitora i izvođača. Takvi izvođači razvlače radove i u momentu kada posle dve godine dođete u situaciju da naplatite garancije, možete da uzmete pare, ali nemate završen posao. Zato je nezahvalno govoriti o rokovima", objašnjava on.

Mišić navodi da po našem zakonodavstvu i po pravilima međunarodnih banaka, moramo da izaberemo najjeftnijeg ponuđača, ali dodaje da će se ubuduće u tendere ubacivati klauzula da na 30 odsto započetog vremena izgradnje moraju da imaju 10 odsto realizovanih radova, na 60 odsto vremena 35 odsto izvedenih radova"

"Tako ako neko kasni više od dva meseca možemo da raskinemo ugovor. Na taj način pokušavamo da predupredimo probleme i da nesavesne izvođače na trećini ili polovini posla isključimo", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.