Izvor: N1 televizija, 09.Feb.2017, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je bitkoin i kako ga koristiti u Srbiji?

Procenjuje se da digitalnu valutu bitkoin u svetu koristi između dva i tri miliona ljudi. Narodna banka Srbije bitkoin ne prepoznaje kao valutu i ne možete ga kupiti u banci ili u menjačnici. Istraživali smo šta je bitkoin i kako se njime trguje.

Izvor: N1

Valuta kojom upravlja algoritam, iza koje ne stoji nijedna banka. Vrednost bitkoina, digitalne valute, od nastanka 2009. godine, kada je vredeo nekoliko centi, porasla je na 1.060 dolara, odnosno oko 128.000 dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kolika mu je vrednost danas. Zbog čega potražnja za bitkoinom raste?

"Transakcije su dosta brze, jeftine su i ono što je trgovcima posebno zanimljivo jeste što su transakcije ireverzibilne, odnosno jednom kada transakcija bude poslata više ne može da se vrati", objašnjava Aleksandar Matanović iz Bitkoin asocijacije Srbije.

Vrednost ove valute ima velike oscilacije, pa se tako dešava da jedan dan vredi čak 30 odsto manje ili više nego prethodnog dana. Neki u tome vide dobru priliku da zarade, a neki se čuvaju rizika koji nosi.

"Ono što je malo problem je što bitkoin ima tu nestabilnu cenu, tako da kada prodate nešto u bitkoinima obično žurite da što pre te bitkoine konvertujete u neku stabilniju valutu", dodaje Matanović.

Oni koji bitkoin koriste znaju i da ne podleže regulativi nijedne centrlane banke u svetu. Kritičari zameraju da je zbog toga pogodno sredstvo plaćanja u ilegalnoj trgovini.

"Glavni problem bitkoina je to što nije kategorizovan, nije klasifikovan kako u inostranstvu tako i u Srbiji. Dakle, niti je eksplicitno dozvoljena niti je zabranjena, znači da pliva u nekoj sivoj zoni. Svako ko ulazi u trgovinu bitkoinom mora da bude izuzetno oprezan i da zna da ulazi u eventualno rizičnu transakciju i da u slučaju nekakve štete neće imati zaštitu države", kaže Aleks Petrović iz advokatske kancelarije JSP.

Kupovina bitkoina nije jednostavna. Jedan od načina je pomoću specijalnih aparata, kojih u Srbiji, kako navode u Bitkoin asocijaciji, ima tri - dva u Beogradu i jedan u Novom Sadu. Ovu valutu kao sredstvo plaćanja u Srbiju koristi tek nekoliko stotina ljudi, dok je na globalnom nivou taj broj između dva i tri miliona ljudi.

Aparat za kupovinu bitkoina vam prilikom transakcije uzima pet odsto provizije od ukupnog isnosa koji uplatitie. Najmanja suma za uplatu je 200 dinara. Ukupna količina bitkoina u svetu je ograničena na 21 milion jedinica. Više od tri četvrtine je već stvoreno, a u svetu postoji 100 hiljada onlajn trgovaca koji primaju bitkoin kao sredstvo plaćanja.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.