Pregovori u američkom kongresu kako bi se izbegao bankrot

Izvor: Blic, 31.Jul.2011, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori u američkom kongresu kako bi se izbegao bankrot

Bela kuća i vođe opozicionih republikanaca u američkom Kongresu postigli su značajan napredak ka sporazumu da se državi omogući veće zaduživanje, kako bi se izbegao njen bankrot.

Pregovori o povećanju granice zaduživanja traju već nekoliko nedelja.

Kako su naveli neimenovani izvori u Vašingtonu, planom je predviđeno da se ograničenje zaduživanja poveća u dve faze, za oko 2,4 hiljade milijardi dolara, dok će potrošnja biti smanjena za nešto više >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od te sume.

Prva faza, od oko hiljadu milijardi dolara, počeće odmah, a druga u kasnije, tokom godine.

Planom je predviđeno i da se u Kongresu glasa o amandmanu na Ustav, ali povećanje granice zaduživanja neće zavisiti od usvajanja amandmana o uravnoteženom budžetu.

Predsednik SAD Barak Obama traži da se ograničenje zaduživanja poveća i zapretio je da će staviti veto na bilo koji zakon koji će omogućiti ponavljanje trenutne krize, podseća agencija Asošiejted pres (AP).

Obama je pristao na zahteve republikanaca da se deficit smanji bez povećanja poreza u zamenu za veću sposobnost SAD da se zadužuju.

Ako kompromis ne bude postignut do utorka, 2. avgusta, američko ministarstvo finansija će ostati bez sredstava da plaća sve obaveze države.

Posledični bankrot države mogao bi da bude poguban po američku privredu jer bi došlo do povećanja kamatnih stopa i sloma finansijskog tržišta, što bi se osetilo i u ostatku sveta, dodaje AP.

Jedan zvaničnik je, komentarišući sinoćnje pregovore, rekao da su se dve strane saglasile o opštim principima, ali da ima još detalja koje treba razraditi.

Ranije nije bilo problema za povećanje ograničenja zaduživanja, ali su republikanci, pozivajući se na ogromni budžetski deficit SAD, tražili drastično smanjenje troškova kao uslov za prihvatanje povećanja.

Povezane vesti: Republikanci nezadovoljni objašnjenjima Bele kuće o Libiji

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U SAD se nazire kompromis o granici zaduživanja države

Izvor: EMportal, 31.Jul.2011

Bela kuća i vođe opozicionih republikanaca u američkom Kongresu postigli su značajan napredak ka sporazumu da se državi omogući veće zaduživanje, kako bi se izbegao njen bankrot.

Nastavak na EMportal...

U SAD-u se nazire kompromis o granici zaduživanja države

Izvor: TrazimKredit.com, 31.Jul.2011

VAŠINGTON, Bijela kuća i vođe opozicionih republikanaca u američkom Kongresu postigli su značajan napredak ka sporazumu da se državi omogući veće zaduživanje, kako bi se izbjegao njen bankrot.

Nastavak na TrazimKredit.com...

Zategnuti pregovori, dogovor na vidiku

Izvor: Politika, 31.Jul.2011

U SAD se nazire kompromis o podizanju granice zaduživanja države..Prema izveštajima agencija..Vašington – Protekli vikend u Vašingtonu prošao je u znaku mučnih pregovora republikanaca i demokrata oko zakona kojim bi se omogućilo veće zaduživanje SAD, kako bi se izbeglo da 2. avgusta uđe...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.