SAD:Sat otkucava, dogovor na pomolu

Izvor: B92, 31.Jul.2011, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD:Sat otkucava, dogovor na pomolu

Vašington -- Bela kuća i vođe opozicionih republikanaca u američkom Kongresu postigli su značajan napredak ka sporazumu kako bi se izbegao bankrot SAD.

Ako kompromis ne bude postignut do utorka, 2. avgusta, američko ministarstvo finansija će ostati bez sredstava da plaća sve obaveze države.

U redovnom obraćanju naciji, američki predsednik Barak Obama poručio je da je vremena za dogovor o nacionalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansijama malo.

Iako su noćašnji pregovori završeni odlukom da se danas u podne po američkom vremenu ponovo glasa o predlogu novog limita zaduženja, dve strane saglasile su se o opštim principima.

"Ima još puno detalja koje treba razraditi, i još puno posla dok sve ne bude dogovoreno. Verujem da svi treba da dobiju dovoljno prostora da obave svoj posao", kaže Heri Rid, lider demokrata u Senatu.

"Uprkos razlikama, mislim da su svi učesnici rpegovora razumni odgovorni ljudi, koji žele da se ova kriza što pre završi, i uveren sam da će tako i biti", kaže Džon Bejner, lider republikanaca u Predstavničkom domu.

Kako su naveli neimenovani izvori u Vašingtonu, planom je predviđeno da se ograničenje zaduživanja poveća u dve faze, za oko 2,4 hiljade milijardi dolara, dok će potrošnja biti smanjena za nešto više od te sume.

Prva faza, od oko hiljadu milijardi dolara, počeće odmah, a druga u kasnije, tokom godine.

Obama je pristao na zahteve republikanaca da se deficit smanji bez povećanja poreza u zamenu za veću sposobnost SAD da se zadužuju.

Ako demokrate i republikanci ne nađu zajednički jezik do utorka, vlada neće imati novca da plaća svoje dugove, kao i socijalne izdatke i naknade veteranima.

Posledični bankrot države mogao bi da bude poguban po američku privredu jer bi došlo do povećanja kamatnih stopa i sloma finansijskog tržišta, što bi se osetilo i u ostatku sveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.