Saudijski princ hakirao Jeffa Bezosa i otkrio njegove izvanbračne avanture

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Jan.2020, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijski princ hakirao Jeffa Bezosa i otkrio njegove izvanbračne avanture

LONDON - Britanski Guardian objavio je rezultate digitalne forenzičke analize prema kojima je smartfon šefa Amazona bio napadnut tijekom razgovora s Muhamedom bin Salmanom.

Osnivač i glavni izvršni direktor Amazona Jeff Bezos bio je u svibnju 2018. godine žrtvom hakerskog napada putem aplikacije WhatsApp, prenosi tportal.

Cilj napada bio je nepoznat sadržaj na Bezosovom pametnom telefonu. Ali, ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ovaj slučaj čini posebno zanimljivim je to što je napad, čini se, stigao sa smartfona saudijskog kraljevića Muhameda bin Salmana.

Rezultati digitalne forenzičke analize na koju se u Guardianu pozivaju pokazali su kako su Bezos i Salman prijateljski brbljali WhatsAppom kad je s prijestolonasljednikovog mobitela poslana tajanstvena video datoteka. Nakon toga došlo je do upada u Bezosov uređaj. Napadači su pokrali veliku količinu podataka.

U dokumentarnom filmu The Dissident, koji će premijerno biti prikazan u petak, 24. siječnja, navedeno je kako je u videu bio skiven zlonamjerni računalni kod Pegasus, namijenjen špijuniranju. Taj zlonamjerni računalni kod zlorabi sigurnosni propust u WhatsAppu otkriven u svibnju 2018.

Kraljević Muhamed bio je upetljan u skandal oko ubojstva saudijskog novinara Džamala Hašodžija i morao se suočiti sa sve jačim prosvjedima zbog nepoštivanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji. Saudijska vlada pozvala je na istragu tvrdnji iznesenih u Guardianu i drugim medijima, kako bi "sve činjenice bile poznate".

No, incident s Bezosom zanimljiv je i zbog toga što je u veljači prošle godine javno optužio tabloid National Enquirer za pokušaj iznude uz prijetnju objavljivanjem SMS-ova i golišavih fotografija vezanih uz njegov preljub.

Taj je tabloid bio obznanio zašto se razvodi od dugogodišnje supruge MacKenzie Bezos, što je Jeffa Bezosa navelo na istragu kako su došli do inkriminirajućih podataka. Njegov šef sigurnosti Gavein de Becker insinuirao je kako je saudijska vlada igrala ulogu u pribavljanju podataka, kao i da su oni bili tabloidov izvor.

Prema navodima američke obavještajne službe CIA-e, Hašodžijevo ubojstvo naručio je prijestolonasljednik osobno. Saudijci su to u više navrata demantirali, a tijekom suđenja osam osoba je osuđeno za taj zločin, od kojih su njih pet dobili smrtnu kaznu.

O svemu tome opširno je pisao Washington Post, koji je u Bezosovu vlasništvu i u kojem je ubijeni Hašodži objavljivao kolumne prije no što je ubijen. Moguće je kako je hakiranje Bezosovog telefona bio pokušaj pribavljanja materijala za pritisak na Bezosa i, posljedično, Washington Post, piše Verge.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.