Gardijan otkriva: Saudijski princ hakovao Džefa Bezosa

Izvor: B92, 22.Jan.2020, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gardijan" otkriva: Saudijski princ hakovao Džefa Bezosa

London -- Vlasnik Amazona Džef Bezos bio je na meti hakera pet meseci pre ubistva saudijskog novinara Džemala Kašogija 2018. godine, piše "Gardijan".

Prema tvrdnjama tog britanskog lista, Bezosov telefon je hakovan nakon što je primio poruku putem aplikacije WhatsApp, poslate sa ličnog broja princa prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana.

Poruka je, prema rezultatima forenzičke analize, bila šifrovana i sadržala je zaražene podatke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Bezos, koji je i vlasnik "Vašington posta", lista za koji je radio svirepo ubijeni Kašogi, do 1. maja 2018 godine razmenjivao je prijateljsku prepisku, dok mu na telefon nije stigla datoteka koju nije zatražio od saudijskog prestolonaslednika, saznaje "Gardijan" od neimenovanog izvora.

Velika količina podataka je za nekoliko sati preuzeta sa Bezosovog telefona, ali se, kako navodi "Gardijan", ne zna koji su podaci preuzeti.

Kako se navodi, novo otkriće može dovesti do ponovnog otvaranja istrage o aktivnostima Muhameda bin Salmana i njegovih bliskih saradnika pre ubistva Džamala Kašogija, novinara "Vašington posta".

Kaošogi je, podsetimo, ubijen u ambasadi Saudijske Arabije u Istanbulu, u koju je ušao radi sređivanja papira za venčanje. Nakon što iz te ambasade nije izašao ni posle duže vremena, pokrenuta je istraga koja se, prvih dana svela na to gde je Kašogi.

Tek nakon više od deset dana i jakog međunarodnog protiska, zvanični Rijad dopustio je da turski istražioci uđu u zgradu ambasade, ali tada je već bilo kasno. Svi dokazi su uklonjeni, a telo Kašogija nikada nije pronađeno.

Sumnja se da je raskomadano.

Za to ubistvo teče sudski postupak u Saudijskoj Arabiji, a na optuženičkoj klupi su saudijski obaveštajci, od kojih su neki već dobili presude. nalogodavac ubistva se međutim ne zna, a mnogi smatraju da je reč upravo o princu Bin Salmanu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.