Sarkozi: Ko duguje, dobije sankcije

Izvor: B92, 05.Dec.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi: Ko duguje, dobije sankcije

Pariz -- Francuska i Nemačka traže automatske sankcije zemljama članicama Evropske unije čiji deficit prelazi tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Želimo momentalne sankcije u slučaju nepoštovanja pravila o deficitu manjem od tri odsto BDP-a", kaže francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Sarkozi je takođe kazao da Pariz i Berlin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žele "novi sporazum" bilo svih članica Evropske unije bilo samo 17 zemalja evrozone kojima bi mogle da se pridruže i ostale zemlje, kao i da bi sporazum mogao da bude postignut do marta.

Francusko-nemački sporazum je kompletiran i biće detaljno iznet u pismu u sredu predsedniku Evropskog saveta Hermanu van Rompeju, uoči samita EU u Briselu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da Evropski sud pravde treba da ima mogućnost da proverava usklađenost budžeta sa "zlatnim pravilom", ali ne i da poništava budžete.

Mnogi analitičari smatraju da bi evrozona jedino izdavanjem zajedničkih obveznica koje bi podržale sve njene članice mogla da spase svoju zajedničku valutu.

Jače ekonomije, kao što su Nemačka i Francuska, protivile su se tom predlogu, ali su neki analitičari računali da bi s produbljivanjem krize i te zemlje mogle da budu primorane da popuste.

Sarkozi je ocenio da evroobveznice "nisu ni u kom slučaju rešenje za krizu" i da se Francuska i Nemačka slažu po tom pitanju. "Nemačka i Francuska se potpuno slažu da evroobveznice ni u kom slučaju nisu rešenje za krizu", rekao je Sarkozi.

Francuska i Nemačka će, prema njegovim rečima, zatražiti uspostavljanje ojačanog i harmonizovanog "zlatnog pravila" na evropskom nivou kako bi ustavni sud svake zemlje mogao da verifikuje da je budžet izbalansiran.

Nemačka i Francuska se zalažu da Evropski mehanizam za stabilnost stupi na snagu 2012. pre nego 2013. kao što je planirano i da odluke budu donošene kvalifikovanom većinom, a ne jednoglasno.

Francuska i Nemačka takođe žele da sastanci šefova država i vlada evrozone budu održavani svakog meseca dok traje kriza, kao i da sadrže "precizan dnevni red", rekao je Sarkozi, a kancelarka Merkel je kao primer navela sastanak na temu radnog prava ili razvoja infrastrukture.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sarkozi i Merkelova: Kazne po zlatnom pravilu

Izvor: Mondo, 05.Dec.2011

Francuska i Nemačka traže automatske sankcije zemljama EU čiji deficit probije tri odsto BDP-a, izjavio je danas u Parizu francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Nastavak na Mondo...

Oštrije kazne i novi sprorazum

Izvor: RTS, 05.Dec.2011

Lideri Nemačke i Francuske traže automatske sankcije zemljama članicama EU čiji deficit prelazi tri odsto BDP-a. Angela Merkel i Nikola Sarkozi žele novi sporazum bilo svih članica EU, bilo samo 17 zemalja evrozone kojima bi mogle da se pridruže i ostale zemlje. Evroobveznice nisu rešenje za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.