Oštrije kazne i novi sprorazum

Izvor: RTS, 05.Dec.2011, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštrije kazne i novi sprorazum

Lideri Nemačke i Francuske traže automatske sankcije zemljama članicama EU čiji deficit prelazi tri odsto BDP-a. Angela Merkel i Nikola Sarkozi žele novi sporazum bilo svih članica EU, bilo samo 17 zemalja evrozone kojima bi mogle da se pridruže i ostale zemlje. Evroobveznice nisu rešenje za dužničku krizu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi traže automatske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sankcije zemljama članicama Evropske unije čiji deficit prelazi tri odsto bruto domaćeg proizvoda i predlažu novi sporazum u okviru Evropske unije.

"Želimo momentalne sankcije u slučaju nepoštovanja pravila o deficitu manjem od tri odsto BDP-a", rekao je Sarkozi novinarima posle radnog ručka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Sarkozi je takođe rekao da Pariz i Berlin žele "novi sporazum" bilo svih članica Evropske unije bilo samo 17 zemalja evrozone kojima bi mogle da se pridruže i ostale zemlje, kao i da bi sporazum mogao da bude postignut do marta.

Francusko-nemački sporazum je kompletiran i biće detaljno iznet u pismu u sredu predsedniku Evropskog saveta Hermanu van Rompeju, uoči samita EU u Briselu.

Sarkozi je ocenio da evroobveznice "nisu ni u kom slučaju rešenje za krizu" i da se Francuska i Nemačka slažu po tom pitanju.

"Nemačka i Francuska se potpuno slažu da evroobveznice ni u kom slučaju nisu rešenje za krizu", rekao je Sarkozi.

Francuska i Nemačka će, prema njegovim rečima, zatražiti uspostavljanje ojačanog i harmonizovanog "zlatnog pravila" na evropskom nivou kako bi ustavni sud svake zemlje mogao da verifikuje da je budžet izbalansiran.

Angela Merkel je rekla da Evropski sud pravde treba da ima mogućnost da proverava usklađenost budžeta sa "zlatnim pravilom", ali ne i da poništava budžete.

Nemačka i Francuska se zalažu da Evropski mehanizam za stabilnost stupi na snagu 2012. godine, a ne 2013. godine kao što je planirano, a da odluke budu donošene kvalifikovanom većinom, a ne jednoglasno, rekao je Sarkozi.

Predloženo je i da sastanci šefova država i vlada evrozone budu održavani svakog meseca dok traje kriza, kao i da sadrže "precizan dnevni red", rekao je Sarkozi, a kancelarka Angela Merkel je kao primer navela sastanak na temu radnog prava ili razvoja infrastrukture.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.