Izvor: B92, 06.Feb.2013, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo MMF može da spasi Ukrajinu

Kijev -- Ukrajina ove godine može izbeći bankrot ukoliko dogovori aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i dobije stabilizacioni zajam od te finansijske institucije

Predsednik nacionalnog Saveta bankarskih organizacija Stanislav Arževitin tvrdi da će njegova zemlja do kraja ove godine teško održati makroekonomsku stabilnost i izbeći finansijski slom ukoliko brzo ne postigne dogovor sa MMF o novom zajmu.

Ukrajinska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlada će, prema rečima Arževitina, na svaki način pokušati da izbegne kolaps državnih finansija i u tom cilju će možda, ukoliko izostane aranžman sa MMF, dozvoliti i naglo obezvređivanje kursa nacionalne valute - grivne.

Ruska elektronska glasila prenose iz Kijeva da Ukrajina i MMF sada ponovo pregovaraju o stabilizacionom zajmu vrednom oko 15 milijardi dolara koji je Fond u načelu odobrio 2010. godine, ali je odbio da ga realizuje jer ukrajinske vlasti nisu pristale na drastično povećanje gasa za stanovništvo.

U Kijevu, inače, ove nedelje boravi misija MMF, a potpredsednik ukrajinske vlade Sergej Arbuzov je sredinom minule sedmice rekao da su njegovoj zemlji potrebna sredstva Fonda, ali je izrazio pesimizam oko konačnog ishoda pregovora i postizanja novog aranžmana.

Prema oceni eksperata, ukoliko propadnu pregovori sa MMF Ukrajina će verovatno morati, usled zaoštravanja dužničke krize, da pozajmi nedostajuća sredstva u budžetu zemlje za ovu godinu na međunarodnom finansijskom tržištu.

Arbuzov i ministar finansija Jurij Kolobov su sredinom januara boravili u SAD, gde su razgovorali sa predstavnicima velikih investicionih kompanija, kako bi ispitali mogućnosti da iz tih izvora pokriju nedostajuća sredstva u budžetu zemlje.

Ukrajina, inače, duguje spoljnim poveriocima više od sto milijardi dolara, a samo tokom prošle godine vlada je trebalo iz budžeta da obezbedi, za servisiranje svih dužničkih obaveza, oko deset milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samo MMF može da spasi Ukrajinu

Izvor: Capital.ba, 06.Feb.2013

KIJEV, Ukrajina ove godine može izbjeći bankrot ukoliko dogovori aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i dobije stabilizacioni zajam od te finansijske institucije. Predsjednik nacionalnog Savjeta bankarskih organizacija Stanislav Arževitin tvrdi ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.