„Rosoboroneksport“: Protesti u Venecueli neće uticati na tok realizacije izgradnje fabrike za proizvodnju pušaka

Izvor: Vostok.rs, 25.Jan.2019, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Rosoboroneksport“: Protesti u Venecueli neće uticati na tok realizacije izgradnje fabrike za proizvodnju pušaka

Protesti u Venecueli neće uticati na tok realizacije projekta izgradnje fabrike za proizvodnju automatskih pušaka „kalašnjikov“ u toj zemlji, saopštila je ruska odbrambena korporacija „Rosoboroneksport“.
Radovi se odvijaju prema unapred utvrđenom planu i biće završeni do kraja godine. „’Rosoboroneksport‘ nikada ne krši dogovore“, ističe se u saopštenju. Mediji podsećaju da su rokovi za realizaciju ovog projekta u nekoliko navrata odlagani zbog skandala sa korupcijom, a zbog krađe nekoliko milijardi rubalja osuđeni su bivši senator Sergej Popeljnjuhov, čija je kompanija učestvovala u projektu, i bivši finansijski direktor građevinske kompanije. Venecuela je najveći uvoznik ruskog oružja u Latinskoj Americi. Moskva je ispunila većinu ugovora o oružju pre političke nestabilnosti u ovoj zemlji, a danas je vojno-tehnička saradnja sa Karakasom ograničena na isporuku rezervnih delova i izgradnju postrojenja za proizvodnju automatskih pušaka „kalašnjikov“. Kako je saopšteno iz Ruskog centra za analizu svetske trgovine oružjem, venecuelanska vojska je već opremljena ruskim oružjem i ne očekuju se novi značajniji ugovori. Rusija je sa Venecuelom realizovala ugovore vredne više milijardi dolara, a reč je o tenkovima T-72B1V, višecevnim bacačima raketa „Smerč“ i „Grad“, oklopnim transporterima BTR-80A, kao i protivavionskim kompleksima „Pečora 2M“, S-300, „Buk M2EK“.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.