Revolucija: Otkrivena čestica brža od svetlosti! (VIDEO)

Izvor: S media, 23.Sep.2011, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revolucija: Otkrivena čestica brža od svetlosti! (VIDEO)

Snop neutrina ispaljen iz Ženeve do 730 kilometara udaljenog Gran Sasa u Italiji stiže 60 nanosekundi brže od svetlosti!

Ovu vest je objavio vođa međunarodnog tima naučnika Antonio Ereditato, iz centra za fiziku čestica CERN na granici Francuske i Švajcarske,prenosi Tportal.

Zbog čeka su seksi reklame tako efikasne?

Ako rezultati budu potvrđeni, mogli bi da promene osnove savremene fizike stare čitav vek.

Tokom trogodišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << eksperimenta ukupno je 15.000 snopova neutrina - sićušnih subatomskih čestica sličnih elektronima, ali bez električnog naboja - ispaljeno iz CERN-a prema Gran Sasu gdje ih je uhvatio poseban detektor.

Ljudski mozak je dostigao svoj vrhunac

Svetlosti bi za tu udaljenost bilo potrebano oko 2,4 hiljaditih delova sekunde, ali neutrinima je bilo potrebno oko 60 nanosekundi manje. Reč je o sićušnoj razlici, ali je ona konceptualno izuzetno važna.

Planeta od dijamanata (VIDEO)



'Ovo otkriće je toliko neverovatno da za sad svi moramo da budemo jako oprezni'
, rekao je Ereditato koji nije želio da spekuliše šta bi za fiziku značilo kada bi i drugi fizičari potvrdili merenja.

Postojanje neutrina, elementarne čestice izuzetno male mase koja nastaje radioaktivnim raspadom ili nuklearnim reakcijama poput onih u Suncu, prvi put je potvrđeno 1934. godine, ali ta čestica i danas zbunjuje naučnike. Neutrino može proći potpuno neprimećen kroz većinu materije, pa tako i kroz ljudsko telo svakodnevno prolazi na milione njih.

Stari papir kao auto-gorivo

Brzina svetlosti najveća je brzina koja je, prema postojećim teorijama, moguća u svemiru kako je postavio Albert Ajnštajn u svojoj specijalnoj teoriji relativiteta, temelji se na ideji da se ona ne može nadmašiti.

(S media)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.