Referendumi koče ulaganja u Londonu

Izvor: B92, 21.Maj.2014, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendumi koče ulaganja u Londonu

London -- Neke kompanije mogle bi zaustaviti investicije u Velikoj Britaniji zbog mogućeg referenduma o izlasku iz Evropske unije.

Takođe, investicije bi mogle stati i zbog opasnosti da bi Škoti na referendumu u septembru mogli glasati za nezavisnost, upozorava Konfederacija britanske industrije (CBI).

"Prihvatamo da je raspisivanje referenduma o clanstvu u EU ustavno pitanje za Vladu, ali čak i mogućnost njegovog održavanja izaziva poslovnu nesigurnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa i rizik od pada ulaganja", rečeno je u CBI, a prenosi portal Biznis.hr.

Dodatnu zabrinutost u vezi sa britanskom geopolitičkom budućnošću izaziva i škotski referendum u septembru, smatra CBI.

"Teško je reći kako bi nezavisnost bila bolja za investicije i radna mesta", naglašava čelnik CBI, Majk Rejk. Dodaje da bi ostvarenje plana Škotske nacionalne stranke o sticanju nezavisnosti, oslabilo preduslove za stabilnu funkcionalnu valutu.

Uzeti zajedno, škotski referendum, nesigurnost o EU perspektivi Velike Britanije i nacionalni izbori zakazani za maj sledeće godine navode investitore da dvaput razmisle pre ulaganja, čak i kad bi privreda rasla, kaže Rejk. Britanski poslovni lobiji podeljeni su u pogledu osnovanosti održavanja referenduma o članstvu u EU.

Prema istraživanju Instituta direktora (IoD), sprovedenom uoči britanskih izbora za Evropski parlament, gotovo 30 odsto od 1.400 anketiranih članova tog udruženja snažno podržava, a 24 odsto podržava nameru premijera Dejvida Kamerona da ponudi biračima referendum o članstvu Britanije u EU. Neodlučnih je 6,4 odsto, s Kameronom se ne slaže 22,4 odsto, a potpuno se ne slaže 16,8 odsto anketiranih.

Upitani kako bi glasali na referendumu, 31 odsto njih izjasnilo se za članstvo u EU u svim okolnostima, dok samo 5,6 odsto kaže da bi svakako glasalo za napuštanje Unije.

Samo 11 odsto članova IoD-a saglasni su da EU trenutno predstavlja održiv društveno-ekonomski model, a IoD ističe da poslovna zajednica očekuje jasan plan ponovnog pregovaranja o uslovima britanskog članstva, te da bi ta rasprava trebalo da bude u prvom planu, a ne pitanje - Britanija u EU ili izvan nje.
Pogledaj vesti o: London,   Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Referendumi koče ulaganja u Velikoj Britaniji

Izvor: GdeInvestirati.com, 22.Maj.2014, 11:25

LONDON - Neke kompanije mogle bi zaustaviti investicije u Velikoj Britaniji zbog mogućeg referenduma o izlasku iz Evropske unije. Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.