Prihvatićemo preporuke MMF-a

Izvor: B92, 29.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prihvatićemo preporuke MMF-a"

Beograd -- Srbija će prihvatiti sve preporuke Međunarodnog monetarnog fonda i smanjiće javnu potrošnju, smatra ekonomista Miroslav Zdravković.

Misija MMF-a počela je danas razgovore sa predstvnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije o novom aranžmanu Srbije sa tom međunarodnom finansijskom institucijom i o ekonomskoj politici države za 2009. godinu.

Zdravković je kazao da su se političari na vlasti u poslednje tri godine izuzetno neodgovorno ponašali, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a rezultat toga je konstantno povećanje deficita budžeta i povećavanja javne potrošnje.

„Mi smo izašli iz zadnje runde sa MMF-om 2005. godine i imali smo 14,8 milijardi dinara viška novca. U 2006. smo imali velike privatizacije, pre svega Mobi 63, i od tada se ponašamo izuzetno neodgovorno. Sa 33 milijarde deficita 2006, imali smo 45 milijardi 2007. i 45 milijardi dinara ove godine. Too u prevodu znači da smo imali smo pune budžete, pune rezerve, ali su se političari krajnje neodgovorno ponašali", naveo je Zdravković.

On je kazao da je kurs evra na niovu od pre tri godine, a da su cene u međuvremenu povećane za 30 odsto, dok su rashodi u budžetu za zaposlene povećani 63 odsto, rashodi za korišćenje roba 73 odsto, za penzije 79 procenata, dok su kapitalni rashodi veći za 100 odsto.

Prema njegovoj proceni, rezultat posete MMF-a biće smanjenje rashoda za nabavku roba, koja sada iznosi 185 milijardi dinara, za 10 milijardi, za toliko će biti smanjeni i rashodi za zaposlene a predstoji i velika borba između javnih preduzeća i vlade.

On je nagovestio da bi velika poskupljenja u narednim mesecima mogla da obesmisle vanredno povećanje penzija od 10 odsto, ada će sa druge strane vlada imati problema jer će i drugi budžetski korisnici na osnovu tog povećanja tražiti veće plate. Zbog toga se postavlja pitanje zašto je ispunjavano nešto što nije bilo moguće.

Sadašnji kurs dobar

„Pad evra na 76 dinara pre dva meseca bio je posledica špekulacija i smatram da je sadašnji kurs dobar. Kurs od 76 je loš jer se oni koji izvoze i štede osećaju prevarenima. Mislim da će se kurs zadržati na ovom nivou, jer bankama ne odgovara da ide dalje, jer će banke proknjižiti gubitke u ovom poslednjem kvartalu", navodi Zdravković.

On je istakao da je posle boravka delegacije MMF-a u septembru ove godine, ta međunarodna finanasijska institucija objavila izveštaj u kojem Srbija sa fisklanim deficitom od 4,9 odsto ima najveći deficit od 40-tak zemalja u Evropi, više od Britanije i Irske koje imaju 4,5 i 4,7 odsto.

„Mi smo krajnje neozbiljni, ne možemo MMF ubediti obećanjima, a cifre su takve da ekonomisti upozoravaju da se previše troši", rekao je Zdravković, saradnik beogradskog Ekonomskog instituta.

Prema njegovim rečima, pregovori sa MMF i njihova potuzitvna ocena bi značila povoljan signal i kredoitorima i investitorima da Srbija ima manje šanse da uđe u krizu nego druge zemlje.

Kako je dodao, Srbija pokušava da izbegne obavezujući karakter aranžmana sa MMF-om i nastoji da bude pod njihovim preporukama, jer obaveze znače izuzetnu štednju i izuzetno racionalno ponašanje.

Zdravković je upozorio i da Srbija posle Ukrajine ima najniži rejting u Evropi za uzimanje kredita, što znači da se pod najnepovoljnijim uslovima može zaduživati i podsetio da je Ukrajina već u velikom problemi, a MMf joj je već odobrio kredit.

Moguće zaduživanje Srbije kod MMF-a

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić ocenio je da bi povoljan kredit Međunarodnog monetarnog fonda bio poželjan i koristan za Srbiju.

"U ovim uslovima to bi značilo dodatnu stabilnost i istovermeno bi omogućilo izgradnju prioritetnih projekata kao što su Koridori 10 i 7", kazao je Krkobabić Beti.

Potpredsednik Vlade je podsetio da Srbija sada nema kreditne linije i direktne finansijske obaveze prema MMF-u, pošto je pre dve godine

vratila kredit.

Krkobabić je kazao i da će, ukoliko to budu zatražili, razgovarati sa predstavnicima Misije MMF-a, koji danas počinju pregovore sa Vladom Srbije i Narodnom bankom o obliku novog aranžmana.

Dodao je da i da je ranije razgovarao sa Misijom MMF-a.

Misija MMF-a koju predvodi Albert Jeger, biće u Srbiji do 9. novembra, da bi sagledala makroekonomsko stanje i upoznala se sa planiranom ekonomskom politikom za 2009. godinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.