Predizborna kampanja oterala MMF

Izvor: Politika, 05.Nov.2010, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborna kampanja oterala MMF

Dogovor nije postignut oko budžeta za sledeću godinu jer zahtevi za potrošnju daleko prevazilaze mogućnosti. – Dogovoreno da se Zakon o PIO u skupštinu vrati bez suštinskih izmena. – Vlada poručila MMF-u da posle aprila 2011. godine ne želi novi aranžman, kažu stručnjaci

Albert Jeger, šef misije Međunarodnog monetarnog fonda, juče je spakovao kofere i sa saradnicima napustio Beograd. Kao što je „Politika” juče pisala, pregovarači su u avion za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vašington ušli nedovršena posla, a razgovori će se nastaviti telefonom i elektronskom poštom. I dok je pažnja javnosti sve vreme bila uprta u Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i natezanje sindikata i vlasti, za pregovaračkim stolom debelo je zapelo kod budžetskih brojki za 2011. godinu. Naime, Vlada Srbije napravila je predlog po kome zahtevi za potrošnju daleko prevazilaze zakonske i finansijske mogućnosti države ali i ranije dogovorene okvire s MMF-om.

Bez obzira na to što je skupština pre nekoliko nedelja usvojila izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, kojim je vlast praktično dala časnu reč da minus u kasi neće preći četiri odsto, za sledeću godinu napravljen je predlog budžeta kojim se već u startu krši to fiskalno pravilo. Zasad, prema projekciji koju je vlada nudila za pregovaračkim stolom, minus u kasi za sledeću godinu veći je od pet odsto bruto domaćeg proizvoda što je za MMF neprihvatljivo. Prema različitim izvorima ali i osnovice za poređenje (republički ili konsolidovani budžet) deficit se kreće između 20 i 60 milijardi dinara.

– Počeo je zalet za izbore, svako gleda da kroz budžet za sledeću predizbornu godinu zadovolji svoje birače – kaže naš izvor koji je učestvovao u pregovorima.

Pre nego što je napustio Beograd, šef misije Albert Jeger dao je smirujuću izjavu kako se MMF s predstavnicima vlasti dogovorio da se nastavi dijalog kako bi ubrzo postigli dogovor o završetku šeste revizije.

– Razgovori su uglavnom bili fokusirani na fiskalnu politiku. Kada je u pitanju rebalans budžeta za ovu godinu postignut je dogovor koji je u skladu s ranijim sporazumom da minus u državnoj kasi ne pređe 4,75 odsto bruto domaćeg proizvoda – kaže Jeger.

On, međutim, iznosi i rezervu da bi postizanje ovog cilja zahtevalo da rashodi u preostalom delu godine budu „transapentni i u skladu s dogovorenim alokacijama”. To samo znači da MMF poručuje vlasti da novac neće moći da potroši za neke druge namene osim navedenih.

A kada je u pitanju budžet za 2011. godinu, šef Misije MMF-a ističe da (bez obzira na to što je postignut značajan napredak) pregovori nisu mogli da budu okončani za vreme boravka Misije.

– Dogovoreno je da je neophodna restriktivnija fiskalna politika kako bi se smanjili spoljni pritisci na devizni kurs i ograničila inflatorna očekivanja – poručio je Jeger nadležnim ministrima.

To znači da će ministri morati da srežu troškove kako bi se deficit u kasi smanjio na četiri odsto BDP-a, ali i obuzdao pritisak koji povećanje javne potrošnje ima na rast cena. Po svemu sudeći, MMF nije spreman da popusti pred sindikatima koji insistiraju da u Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju uđe odredba po kojoj penzije neće pasti ispod nivoa od 60 odsto prosečne zarade.

– Dogovoreno je da se Zakon vrati u skupštinsku proceduru narednih nekoliko nedelja, bez suštinskih promena u odnosu na verziju koja je Skupštini predata u junu 2010. godine – kazao je šef Misije.

Bez obzira na to što je vlast prekršila dogovor s MMF-om time što je na početku šeste revizije iz procedure povukla ovaj zakon (koji je bio uslov za završetak četvrte revizije), misija iz Vašingtona, bez obzira na sindikalne pritiske, to nije mogla. Albert Jeger nije mogao da niti ima ovlašćenja da preinači odluku Borda direktora MMF-a od pre nekoliko meseci.

U saopštenju MMF-a se, takođe, konstatuje kako će inflacija ove godine probiti gornju granicu od osam odsto, ali da dogodine očekuju da se rast cena vrati u projektovane okvire, odnosno da ne pređe šest procenata. Konstatuje se i da će ekonomski rast ove godine biti najmanje 1,5 odsto, dok će sledeće dostići tri procenta.

Ovo nije prvi put, tokom aranžmana sklopljenog početkom 2009. godine, da misija napušta Beograd nedovršena posla. Tako je pre bezmalo godinu dana konačni dogovor o zaključenju druge revizije pomeren za sledeću posetu, pa je tokom treće runde pregovora zaključena i prethodna.

Kako je Vlada Srbije ovoga puta dočekala MMF?

Uoči početka šeste runde iz Skupštine je iznenada povučen Zakon o PIO, a pred Alberta Jegera na pregovarački sto stavljen je predlog rebalansa budžeta za ovu godinu kojim se rashodi povećavaju zbog veće inflacije. Bez obzira na to što su visoki zvaničnici MMF-a poručivali da apetiti prilikom prekrajanja kase neće moći da budu veliki i da će vlast morati da izabere prioritete, vlada je pronašla formulu po kojoj minus u kasi ne prelazi dogovorenih 4,75 odsto, a potrošnja se povećava. Zahvaljujući rastu cena, jer kad je inflacija veća i priliv novca u budžet je izdašniji.

– Sada MMF interesuju samo konačne brojke. Bojim se da će se, kada je sledeća godina u pitanju, prilagođavanje izvršiti na uštrb kapitalnih investicija. Odnosno da će MMF odobriti da se ta sredstva preusmere na subvencije privredi i poljoprivredi i neke druge namene, a da će investiciona potrošnja ispaštati. Dobro je, ipak, što postoji politička volja da se dogovor postigne – kaže naš izvor koji je učestvovao u pregovorima.

Međutim, ako se prilagođavanje u kasi dogodine zaista izvrši na uštrb kapitalnih investicija postoji opasnost da se prekrši Zakon o budžetskom sistemu, odnosno fiskalnoj odgovornosti. Jer u članu 27. ovog zakona navodi se da će 2011. godine javne investicije iznositi četiri odsto BDP-a. Takođe, ako se to dogodi onda će i novi model rasta zasnovan na izvozu, koji je nedavno napravila grupa najuglednijih srpskih ekonomista, takođe pasti u vodu. Jer, jedno od načela novog razvojnog modela jeste da plate i penzije rastu sporije od ekonomskog rasta, kako bi se javne investicije povećale.

Ekonomisti su saglasni da je ovo loša poruka i da šteti našem ugledu u očima stranih investitora. Za Vladimira Gligorova, profesora na Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije, ovakav odlazak misije znači da je Vlada Srbije odlučila šta će posle aprila 2011. godine kad aranžman istekne.

– Ovo bi moglo da znači da se ne računa na obnavljanje programa sa MMF-om kad postojeći aranžman istekne. A on može da se završi i neispunjen, to nije nepoznato u praksi drugih zemalja. Koliko je to loše? Opet, to je slika stanja stvari. Ispuštena je kontrola cena, fiskalni ciljevi se menjaju i sve teže ispunjavaju, a raste i socijalno nezadovoljstvo usled čega nije lako održati politiku prema platama i penzijama. Tako da će se problemi s MMF-om fokusirati pažnju na rastuće makroekonomske rizike. Teško je oceniti koliko će to zaista da košta i koga tačno – ocenjuje Gligorov.

A što se predizbornog budžeta tiče, vladajuća koalicija ima relativno usaglašene interese, dodaje.

– Novac će se trošiti na one namene gde se očekuju glasovi. Tako da je dovoljno videti s kojim biračima koja partija računa pa znati za koje će se stavke u budžetu ili izvan njega ona zalagati – zaključuje naš sagovornik.

Anica Nikolić

-----------------------------------------------------------

Vlada: Postigli smo dogovor da nastavljamo razgovore

Odlazak misije MMF-a u Vladi Srbije predstavljen je optimističnim tonom. Tako se u saopštenju navodi da su Vlada Republike Srbije i misija MMF-a postigli „dogovor da nastavljaju razgovore”.

– S MMF-om je dogovoren okvir rebalansa budžeta za 2010. godinu, kao i osnovni fiskalni pokazatelji budžeta za narednu godinu. Deficit budžeta za 2011. godinu iznosiće četiri odsto BDP-a, što je u skladu s nedavno usvojenim izmenama Zakona o budžetskom sistemu. Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, dogovoreno je da se u toku narednih nekoliko nedelja zakon ponovo nađe pred poslanicima Skupštine Srbije – navodi se u saopštenju Vlade Republike.

Nadležni su iz saopštenja slučajno ili namerno izostavili ono što piše u MMF-ovom obraćanju javnosti – da se Zakon o PIO vrati u skupštinu bez suštinskih izmena.

objavljeno: 06/11/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.