Poslanici osuđuju paljenje Hrvatske zastave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2015, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici osuđuju paljenje Hrvatske zastave

Poslanici u Skupštini Srbije osudili su danas čin lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja koji je zapalio zastavu Hrvatske, ali su i poručili i da podržavaju stav premijera Aleksandra Vučića da ne treba vraćati ambasadora Srbije iz Zagreba.

Predsednik opozicione Nove stranke Zoran Živković kazao je da je paljenje zastave Hrvatske "nerazumni akt Vojislava Šešelja".

Živković je istakao da su odnosi dve zemlje najgoroji od 2000. godine, bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obzira na licemerje sa obe strane za koje nema opravdanja.

Prema njegovim rečima, reakcije iz vlade su kontroverzne, s obzirom na to da je sve počelo pokušajem ministra policije Nebojše Stefanovića da minimalizuje događaj, do razmene ružnih reči ministra za rad Aleksandra Vulina i njegovog "parnjaka iz Hrvatske" , do premijera koji iz Slovačke pokušava da smiri situaciju telefonskim razgovorom sa Zoranom Milanovićem.

"U Hrvatskoj je to deo priprema za izbore za Sabor, ali čini mi se da mogu i ovde da primetim prve simptome priprema za parlamentarne izbore", rekao je Živković.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da ne treba paliti ničiju zastavu, ali da je to uradilo fizičko lice.

"On nije ni član vlade, niti je parlamentarna stranka, a kako bi Srbija trebalo da reaguje kada ceo stadion u Hrvatskoj skandira 'Ubij, ubij Srbina'. Nije se oglašavala niti međunarodna zajednica, niti bilo ko", istakao je Marković.

On je kazao da najveću odgovornost za to što svađaju srpski i hrvatski narod snose političari iz Zagreba zbog svojih izjava i da se još čuje "glas Franje Tuđama koji je rekao da Srbi moraju da se proteraju iz Hrvatske".

"Poruke koje šalje predsednica Hrvatske nisu dobre, ni za Hrvatsku, ni za Srbiju, i to je pokazao juče i predsednik vlade koji je rekao da treba da spustimo loptu i da dve države treba da sarađuju, a veći je interes hrvatskih privrednika pošto je poznato da oni ovde imaju markete, za razliku od srpskih", rekao je Marković.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je da je cela situacija u odnosima sa Hrvatskom jako štetna po Srbiju i Srbe u Hrvatskoj, jer oni izvuku deblji kraj kad god se desi neki incident.

"I to je početak i kraj priče o patriotizmu Vojislava Šešelja. Čovek svojim postupcima ubedljivo najveću štetu nanosi Srbiji", ocenio je on.

Stefanović je dodao i da podržava stav premijera da ne treba vratiti ambasadora iz Zagreba u Beograd na konsultacije.

"Ne mogu da verujem da ovo govorim, ali podržavam stav premijera da mi nećemo vratiti našeg ambasadora u Beograd iz Zagreba na konsultacije, ali moram da ga obavestim da mi već dugo nemamo ambasadora u Hrvatskoj", rekao je Stefanović novinarima u parlamentu.

On je rekao da mu je "žao što premijer očigledno nema kooridinaciju sa svojim ministrom spoljnih poslova" što, kako je istakao, potvrđuje istinu da premijer radi posle svih ministara, kao što je i odgovoran za sve ministre.

Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Janko Veselinović rekao je da ta stranaka osuđuje izjave svih političara čiji govori pooštravaju odnose Srbije i Hrvatske i da treba raditi na smiravanju situacije.

"Kada je u pitanju izručenje Šešelja Hagu, naše mišljenje je da državni organi moraju da postupaju po zakonima i tu nema mesta za kuknjavu državnih funkcionera, jer je to bežanje od odgovornosti", rekao je Veselinović.

Linta: Paljenje zastave šteti ugledu Srbije

Predsednik Koalicija udruženja izbeglica Miodrag Linta osuđuje paljenje hrvatske zastave od strane predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja ispred Palate pravde u Beogradu jer šteti međunarodnom ugledu Srbije i normalizaciji odnosa sa Hrvatskom.

Poštujemo teritorijalni integritet Hrvatske i zalažemo se za uspostavljanje stalnog dijaloga između službenog Beograda i Zagreba s ciljem rešavanja brojnih problema oštećenih građana i ostalih otvorenih pitanja, navodi Linta u saopštenju.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica očekuje od hrvatskih zvaničnika da uvek osude manifestacije ustaštva i govora mržnje u javnom životu, na sportskim utakmicama i koncertima narodne muzike.

Posebno ističe mesto Čavoglave u kome se svakog 5. avgusta okupi preko 100.000 Hrvata koji pevanjem ustaških pesama i skandiranjem ustaških pokliča "Za dom spremni" i sličnih otvoreno slave zločine nad Srbima i proterivanje Srba.

Organizator okupljanja u Čavoglavama jeste poznati hrvatski pevač Marko Perković Tompson koji u svojim pesmama govori jezikom mržnje i veliča ustaške zločine. Dosad nijedan hrvatski zvaničnik nije osudio dešavanja u Čavoglavama iako je to propisima EU strogo zabranjeno, podseća Linta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Linta: Paljenje zastave šteti ugledu Srbije

Izvor: Kurir, 02.Apr.2015

Predstavnik Srba izbeglih iz Hrvatske smatra da to šteti i normalizaciji odnosa sa Hrvatskom..BEOGRAD - Predsednik Koalicija udruženja izbeglica Miodrag Linta osuđuje paljenje hrvatske zastave od strane predsednika SRS Vojislava Šešelja...On je naveo da takav čin šteti međunarodnom ugledu Srbije...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.