Pola privrede ne plaća porez

Izvor: B92, 13.Jun.2012, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola privrede ne plaća porez

Beograd -- Poreznici, bar prema izjavama aktuelnog direktora Poreske uprave Srbije Dragutina Radosavljevića, beleže rekorde u naplati dažbina.

Ipak, sve analize ukazuju da je van sistema naplate poreza gotovo 40 odsto ukupne privrede

Upravo je ovo razlog što se u poslednje dve godine eksperti Međunarodnog monetarnog fonda intenzivno bave mogućim pravcima preko potrebne poreske reforme. Po njihovom mišljenju, Srbija ima preglomazan poreski sistem, sa više od 161 poreskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oblikom.

"Osim velikog broj poreskih oblika, postoji i neverovatna mogućnost poreskih kredita, odnosno olakšica, koje podrazumevaju da se, u određenim slučajevima, porez umanji ili da se čak uopšte ne naplati", tvrde svetski eksperti. Na ovo valja dodati i sporost poreskih službenika

PAKT SA POTROŠAČIMA

Javna je tajna da su manji trgovci napravili i pakt sa svojim kupcima i da umesto da plaćaju pun PDV, kupcima daju popuste. Tako je, kažu, dobro i kupcu i trgovcu. Takođe, u unutrašnjosti Srbije je sve manje onih koji u radnjama ili u ugostiteljskim objektima i frizerskim radnjama razmišljaju o davanju bilo kakvog računa.

Prema analizama malih privrednika, na razne kontakte sa poreznicima godišnje izgube i čitav godišnji odmor.

"U 21. veku mali privrednik iz Srbije kopira dokumentaciju koja je potrebna poreznicima, a u slučaju da je neophodno u elektronskoj formi dobiti neki dokument, u poreskim filijalama traže da im se donese disk kako bi se materijal snimio", objašnjava privrednik, koji je, kako sam kaže, pre nekoliko godina ušao u avanturu zvanu - baviti se proizvodnjom u Srbiji.

Kada su u pitanju veliki poreski obveznici, čini se da stvari stoje još gore. Jer, što si veći, podrazumeva se da će baš preko tebe poreznici uspeti da u što kraćem roku ispune zacrtani plan naplate. Veliki poreski obveznici imaju svog "ličnog" poreznika, koji nadzire svaki korak firme u poslovima od kojih bi namet hitno trebalo da se naplati.

Uz sve to, od početka jula poslovne banke biće, prema usvojenim izmenama zakona, obavezne da izveštavaju Poresku upravu o izvršenim plaćanjima koja se odnose na zarade. Poreska uprava će zatim kontrolisati plaćanje poreza i doprinosa. Banke zasad odbijaju da budu "doušnici" Poreske uprave.

Zato su se poreznici prisetili da u zakonu postoji i mogućnost "stimulacije doušnika", odnosno onih građana koji prijave da nisu dobili fiskalni račun.

"Sa udelom od 12 odsto u BDP naplaćenog PDV stojimo odlično. Ali to se odnosi na legalni deo ekonomije. Nelegalni deo privrede treba da počne da se suzbija najavljenim ukrštanjem vrednosti imovine i prijavljenih prihoda", kaže Miroslav Zdravković, ekonomista.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Van sistema naplate poreza 40 odsto privrede

Izvor: Večernje novosti, 12.Jun.2012, 22:40

Eksperti Međunarodnog monetarnog fonda u poslednje dve godine bave se poreskom reformom

Nastavak na Večernje novosti...

Država sprema udar na "sivu zonu"

Izvor: B92, 13.Jun.2012

Beograd -- Od 1. jula bi trebalo da počne sa primenom mera koje podrazumevaju da se uz pomoć banaka prati kako poslodavci uplatćuju poreze i doprinose radnicima...To će doprineti smanjenju obima sive ekonomije u zemlji, ocenio je direktor Poreske uprave (PU) Srbije Dragutin Radosavljević.."Mere...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.