Strah od Grčke obara cenu nafte

Izvor: B92, 04.Okt.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od Grčke obara cenu nafte

Njujork/London -- Cene sirove nafte skliznule su jutros na azijskom tržištu ispod 77 dolara za barel, pod pritiskom sve većih strahovanja da će Grčka da bankrotira.

Nafta za orijentacionu isporuku u novembru je u elektronskom poslovanju na Merkantilnom tržištu u Njujorku bila u padu 92 centa i ugovarana je po 76,70 dolara za barel, a tako niska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cena nije zabeležena od septembra 2010.

Sinoć je taj termin isporuke na berzi u Njujorku zaključen na 77,61 dolar za barel, 1,59 dolara ili dva odsto niže nego u petak.

Na londonskom tržištu ICE je nafta marke "brent" iz Sevrnog mora danas pojeftinila 81 cent, na 100,90 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Zabrinutost investitora za Grčku je pojačana nakon što je ta prezadužena članica zone evra tokom vikenda saopštila da neće ostvariti svoje budžetske ciljeve uprkos oštrom kresanju izdataka.

Mada je evrozona obećala da će Grčkoj pozajmiti novac kako bi joj pomogla da plati predstojeće račune, to nije unelo poverenje na tržišta akcija i sirovina. Vlada u Atini je saopštila da će bez finansijske pomoći ostati bez novca u roku od dve sedmice.

Bankrot Grčke bi se proširio na obližnje članice zone evra i možda podstakao velike probleme u bankarskom sektoru, što bi umanjilo svetsku tražnju nafte usled usporavanja kreditiranja i smanjenja potrošnje u poslovnom sektoru.

"I na tržištu je takodje zatišje", posle letnje sezone kada je pojačana potrošnja goriva, jer se više putuje, ocenio je nezavisni analitičar Stiven Šork.

Pošto je u maju dostigla rekordno visoku cenu od 114 dolara po barelu, cena nafte je u medjuvremenu pala za 30 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sve manje povjerenje u Grčku obara cijene nafte

Izvor: Capital.ba, 04.Okt.2011

LONDON, Cijene sirove nafte skliznule su jutros na azijskom tržištu ispod 77 dolara za barel, pod pritiskom sve većih strahovanja da Grčka možda neće uspjeti da se oslobodi svojih ogromnih dugova bez bankrota. Nafta za orijentacionu isporuku u novembru je u elektronskom poslovanju na Merkantilnom...

Nastavak na Capital.ba...

Gorivo "ignoriše" pad cene nafte

Izvor: B92, 04.Okt.2011

Beograd -- Pad cene sirove nafte na Njujorškoj berzi na 76,85 dolara za barel, što je najniži nivo u poslednjih godinu i po dana, ne utiče na tržište derivata u Evropi...Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) je saopštilo da se cena u Srbiji objašnjava time što je poslednjih meseci bilo...

Nastavak na B92...

Cene nafte se spuštaju u uslovima zabrinutosti zbog smanjenja svetske potražnje

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2011

04.10.2011. -..Svetske cene nafte u utorak se spuštaju u uslovima zabrinutosti investitora da će evropska kriza dugova izazvati usporavanje tempa kojim raste svetska ekonomija i negativno se odraziti na potražnju za „crnim zlatom". Vrednost novembarskih fjučersa za američku laku naftu WTI...

Nastavak na Vostok.rs...

Nema šanse da nam gorivo pojeftini

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 04:05

Beograd -- Pad cene sirove nafte na Njujorškoj berzi na 76,85 dolara za barel, što je najniži nivo u poslednjih godinu i po dana, ne utiče na tržište derivata u Srbiji...Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) je saopštilo da se cena u Srbiji objašnjava time što je poslednjih meseci bilo...

Nastavak na B92...

Nema šanse da nam gorivo pojeftini

Izvor: S media, 05.Okt.2011

To što je cene sirove nafte na Njujorškoj berzi naglo pala na 76,85 dolara za barel za nas je informacija bez značenja. Kod nas na tržištu derivata stvari su nepromenjene. ..Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) se pravda time što je poslednjih meseci bilo problema u isporuci evrodizela iz...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.