Odužilo se, ali Žeželj u punom sjaju - dogodine

Izvor: B92, 06.Sep.2016, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odužilo se, ali Žeželj u punom sjaju - dogodine

Novi Sad -- Gradnja Žeželjevog mosta u Novom Sadu trebalo bi da bude završena do kraja sledeće godine, rečeno je tokom obilaska radova na tom mostu.

Radove su obišli ministarka građevinarstva, saobaćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i evropska komesarka za transport Violeta Bulc.

Ministarka Mihajlovć je rekla da se nada da će veoma brzo, već krajem sledeće godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << most biti otvoren za železnički saobraćaj, a potom i za drumski.

"Nadam se da ćemo krajem sledeće godine u prisustvu komesarke Bulc otvoriti most za železnički, pa onda i za drumski saobraćaj", rekla je Mihajlović va novinarima.

Ona je istakla da je u prethodnom periodu nedostajalo više saradnje između grada Novog Sada, pokrajine i Republike na realizaciji tog projekta, ali da je sada situacija mnogo bolja i da je komunikacija svakodnevna.

Ministarka je naglasila da je u prethodne dve godine Grad Novi Sad bio taj koji je inicirao pokretanje radova na mostu.

Mihajlovićeva je podsetila da je pre izvesnog vremena na sastanku u Beogradu dogovoreno da se formira radna grupa koja će raditi na kapitalnim projektima, među kojima je i izgradnja mosta i izgradnja fruškogorskog koridora.

"Nadam se da će koliko je moguće brzo ići realizacija fruškogorskog kridora, već je u toku priprema dokumantacije, razgovara se o izvorima finansiranja i verujem da će u koliko je god moguće kratkom roku svi ovi kamioni i građevinske mašine ići fruškogorskim koridorom", istakla je Mihajlovićeva.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da nije zadovoljan načinom na koji je ceo projekat vođen od samog početka izgradnje Žeželjevog mosta istakavši da veruje da će dolazak evropske komesarke za transport Violete Bulc značiti veliki preokret u načinu i brzini realizacije tog značajnog projekta.

Mirović je naglasio da je Pokrajina potpuno spremna da finansijski prati tempo radova na izgradnji mosta i odgovori obavezama koje ima.

"Izgradnja se poprilično odužila i nadam se da ćemo do kraja sledeće godine imati nov Žeželjev most koji je od izuzetnog značaja i uređene pristupne saobraćajnice što je nova faza u celom projektu koja tek treba da započne", rekao je Mirović.

On je posebnu zahvalnost iskazao ministarki Mihajlović, za koju je rekao da je još pre nekoliko meseci uspela da otkloni probleme koji su ranije uticali na kašnjenje celog projekta.

"Danas već vidimo bolje i organizovanije gradilište i verujemo da probijanja rokova više neće biti i da ćemo krajem sledeće godine pored gotovog Žezeljevog mosta imati i rasklopljen postojeći montažno-demontažni most koji je poslužio svrsi, ali za kojim više nećemo imati potrebe", rekao je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da je Grad Novi Sad do sada učinio sve da izgradnja mosta ide planiranim tokom i da će to činiti i ubuduće, kako bi most bio izgrađen u što kraćem roku.

"Kao Novosađanin mogu da kažem da smo svi veoma nestrpljivi da vidimo kraj ovom projektu. Mislim da smo pokazali visok nivo tolerancije i sa pravom očekujemo da most bude završen u što kraćem roku", rekao je Vučević.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc kazala je da je zadovoljna slikom koju je videla na gradilištu.

Prema njenim rečima, Evropska unija ohrabruje investicije u infrastrukturu, jer se na taj način povezuju ljudi, roba i prostor.

"EU je učestvovala u izgradnji Mosta slobode i učestvuje u izgradnji Žeželjevog mosta, jer ih smatra vitalnim koridorom, važnim i za Evropsku uniju i za Balkan", rekla je komesarka Bulc.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.