Да ли мачке заиста боље виде ноћу него дању?

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Maj.2024, 13:00

Да ли мачке заиста боље виде ноћу него дању?

Мачке имају изузетно добар ноћни вид и рефлексе који им помажу у лову и маневрисању. Фото: Pexels/tranmautritam Познато је да се мачке сјајно сналазе у мраку. Ако сте икада видели како вас два блистава ока гледају из мрака, јасно вам је да њихов вид другачије функционише него људски. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
А да ли оне стварно боље виде ноћу него дању? Мачке имају изузетно добар ноћни вид и способност да виде у условима слабог осветљења, што им омогућује да лове чак и у сумрак или ноћу. Њихове очи имају велики број специјализованих фоторецептора због којих много боље виде од људи када је светло слабо.
А за то је заслужна њихова анатомија и структура очију.
Пупила Мачје очи имају вертикално проширену зеницу која се може скупити у уску пукотину или проширити у велики кружни отвор. Ова промењива величина зенице омогућује мачкама да контролишу количину светлости која улази у око, што је кључно за прилагођавање на различите нивоее осветљења, посебно у сумрак или ноћу.
Tapetum lucidum То је рефлективни слој смештен иза мрежњаче у мачјим очима. Овај слој рефлектује светлост која пролази кроз мрежњачу, што повећава осетљивост на светлост и омогућује мачкама да боље користе распршену светлост, попут оне која долази од Месеца или звезда у ноћи.
Фоторецептори Мачке имају велики број штапића, фоторецептора који су осетљиви на светлост ниског нивоа. Штапићи су одговорни за ноћни вид и омогућују мачкама да виде у условима слабог осветљења.
Зенице Осим што могу мењати величину, мачје зенице су шире у поређењу с људским, што им омогућује да прикупљају више светлости и побољшавају способност ноћног вида.
Сва ове прилагођавања омогућују мачкама да виде у мраку боље него људи. Међутим, у поређењу с људима, мачји дневни вид није тако оштар, посебно у боји и детаљима. То значи да ваша мачка дању не види тако добро како види ноћу. Такође, неке мачке могу имати одређене проблеме с видом као последицу генетских предиспозиција, повреда или болести.
Pet grešaka u ishrani koje uzrokuju natečenost i kesice ispod očiju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли мачке заиста боље виде ноћу него дању? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.