Odbijen zahtev da leks Agrokor važi i u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2017, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen zahtev da "leks Agrokor" važi i u Srbiji

Privredni sud u Beogradu odbio je zahtev Ante Ramljaka, privremenog upravnika hrvatskog „Agrokora", da preduzeća u Srbiji, koja posluju u okviru ovog koncerna, pređu pod nadležnost „leks Agrokora.

Reč je o Zakonu o sistemski važnim kompanijama koje je hrvatski Sabor usvojio u aprilu kako bi spasao posrnulu poslovnu imperiju prezaduženog Ivice Todorića, čime je njegovu privatnu imovinu tamošnja država praktično nacionalizovala.

U okviru hrvatskog koncerna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji posluju trgovinski lanac "Merkator S", "Frikom", Dijamant", "Mg Mivela", "Kikindski mlin" i "Nova sloga".

Ramljak, koga je hrvatska vlada imenovala da upravlja ovom firmom, obratio se krajem jula Privrednom sudu u Beogradu sa zahtevom da i za firme u Srbiji važi "leks Agrokor". Međutim, njegov zahtev je odbijen.

To je samo nastavak pravne sage između uprave Agrokora i ruske Sberbanke kojoj ovaj koncern najviše duguje. Primena "leks Agrokora" ne pruža garancije da će joj više od milijardu evra koliko je pozajmila Todoriću biti vraćeno.

Zato su Rusi svoja prava poslednjih nekoliko meseci pokusali da zaštite pred međunarodnim i regionalnim sudovima.

Tako je ruska Sberbanka Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnela zahtev za zabranu raspolaganja imovinom Frikoma i Dijamanta.

Ramljak nije iznenađen odlukom suda u Beograd o Lex Agrokor               

Privremeni upravnik za Agrokor Ante Ramljak nije iznenađen odlukom suda u Beogradu kojom je odbijen zahtev da preduzeća iz sistema tog koncerna, koja posluju u Srbiji, potpadnu pod nadležnost tzv. Lex Agrokora.

Ramljak je to izjavio nakon današnjeg sastanka u vladi i dodao a Srbija još nije članica EU, pa su stoga "njihove odluke, njihove odluke".

On smatra  da takva odluka neć podstaći i druge zemlje da naprave isto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbijen zahtev da Leks Agrokor važi i u Srbiji

Izvor: RTS, 31.Avg.2017

Sud u Beogradu odbio zahtev privremenog upravnika "Agrokora" da preduzeća koja posluju u sklopu koncerna u Srbiji, pređu pod nadležnost "Leks Agrokora". Privremeni upravnik za "Agrokor" Ante Ramljak nije iznenađen tom odlukom, jer kaže da Srbija još nije članica EU. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.