Izvor: B92, 01.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas skuplji hleb i ulje

Beograd -- Od danas su cene hleba i ulja više, a od ponedeljka je najavljeno i poskupljenje mleka i mlečnih proizvoda.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cene roba i usluga na malo su od početka godine porasle za 6,1 odsto, što će značajno uticati na godišnju inflaciju. Ono što je, za sada jedino zaobišlo građane, je dugo najavljivano poskupljenje struje.

Malo ko od potrošača može sebi da priušti da napuni korpu u prodavnici. I dok su mali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prozvođači u avgustu već podigli cene osnovnih životnih namirnica, od poljoprivrednih proizvoda, preko voća i povrća i indusitrijsko-prehrambenih proizvoda, od danas su to učunili i veliki proizvođači.

Prema dogovoru sa ministraom trgovine Predragom Bubalom, proizvođači su podigli cenu belog hleba za 13,4 odsto i on sada košta 29,5 dinara. Litar ulja je skuplji za 15 odsto, pa je njegova nova cena 94 dinara.

Sa prosečnom platom od oko 27 hiljada dinara, građani sebi ne mogu sebi da priušte sve što im je potrebno, zbog čega im je svako poskupljenje drastično.

Stručnjaci tvrde da poskupljenja koja su u velikoj meri uzrokovana sušom, najteže podnose građani. Međutim, oni smatraju da inflacija sve više uzima maha i da bi mogla da pređe projektovani okvir.

Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja, smatra da će rast cena imati loše posledice. "Ovaj rast cena na malo, pogotovo iz poljoprivrednog sektora ima negativan efekat na životni standard stanovništva, zato što se odnosi na osnovne, egzistencijalne životne namirnice", kazao je on.

"Tako da će sada biti potrebno mnogo više novca za hleb, mleko, a sve na uštrb drugih proizvoda koji nisu neophodni", rekao je Đogović.

U ponedeljak će u prodavnicama poskupeti i mleko i mlečni proizvodi. Najveći proizvođači mleka, „Imlek" i Novosadska mlekara su objasnile da koriguju svoje cene zbog povećane otkupne cene mleka.

Tako da će početkom sledeće nedelje mleko biti skuplje za dva do tri dinara po litru, što je uslovilo i rast cena svih ostalih mlečnih proizvoda.

Različite cene hleba

Predsednik Unije pekara Vojvodine Dušan Šimunović kaže da će nova cena belog hleba od 29,5 dinara biti važeća samo za "industrijske pekare".

"Oni su tu cenu dogovorili sa ministrom Predragom Bubalom i za njih je obavezujuća. Nas 'male' pekare niko nije ni zvao na razgovor, pa se zato ta cena odnosi isključivo na njih", rekao je Šimunović. Većina pekara u Vojvodini povećala je još početkom avgusta cenu hleba na oko 35 dinara za veknu od 500 grama, zbog poskupljenja brašna i povećane cene transporta.

Unija privatnih pekara koji posluju u Čačku povećala je pre deset dana prodajnu cenu hleba za 10 dinara, tako da vekna belog hleba od 500 grama sada košta 30 dinara.

Čačansko privatno preduzeće "Ishrana", čiji hleb od 500 grama, beli i polu beli, koštaju po 15 dinara, nije poskupela svoje proizvode i kako kažu u tom preduzeću, "iste cene ostaće do daljeg".

Najveći proizvođač hleba u Nišu Žitopek hleb još od 1. avgusta prodaje za 30 dinara, a u Uniji privatnih pekara Niša agenciji Beta je rečeno da će hleb po toj ceni prodavati od 3. septembra.

Unija privatnih pekara Srbije procenjuje da će se cena hleba u Srbiji u zavisnosti od mesta prodaje i kvaliteta u narednom periodu kretati od 27 do 35 dinara.

Unija privatnih pekara Srbije obuhvata 7.000 pekara, u kojima je zaposleno oko 70.000 radnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.