Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Feb.2019, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Novi zakon o zaštiti konkurencije treba da bude primer najbolje prakse

Novi zakon o zaštiti konkurencije treba da bude jasan, primer najbolje prakse i lako primenjiv, rekao je danas predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović.

U javnoj diskusiji, koja treba da doprinese izradi Nacrta novog zakona o zaštiti konkurencije, on je rekao da je od nedavno na snazi nova direktiva EU o zaštiti konkurencije i da je i postojeći Zakon o zaštiti konkurencije 90 odsto usklađen sa njom, a da bi novi trebalo da je sledi 100 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
"Naš Zakon nije usklađen sa evropskim samo u nekim formalnim stvarima, mislim da i ne treba da prepisujemo evropski u potpunosti, već da napravimo model koji je primenljiv u našoj praksi", rekao je Obradović na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Dodao je da Komisija za zaštitu konkurencije treba da obezbedi "adekvatan privredni ambijent i investiciono okruženje i omogući što bolji standard građana".

Novi zakon, prema njegovim rečima, treba da poveća pravnu sigurnost svih pravnih i fizičkih lica koja neposredno ili posredno učestvuju u prometu robe i usluga.

Obradović je rekao da je izmena postojećeg Zakona o zaštiti konkurencije bila planirana 2015. godine, ali da su sugestije Evropske komisije bile da se ne menja ako se ni postojeći u potpunosti ne primenjuje, a nije se primenjivao.

Vanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Milan Kostić rekao je da bi u novom zakonu više prostora trebalo dati ekonomskoj analizi, posebno u određivanju relevantnog tržišta.

"Važeći zakon o zaštiti konkurencije je dobar, pa izmene treba da budu samo fino podešavanje", rekao je Kostić.

Treba razmišljati, kako je rekao i u pravcu povećanja pragova koncentracije i njihovog određivanja za domaće i za strane firme.

Kostić je ocenio da bi u novom zakonu trebalo preciznije definisati šta je relevantno tržište i više edukovati institucije i potrošače, kao i više koristiti institut naknade štete.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kako sprečiti monopol?

Izvor: B92, 20.Feb.2019

Beograd -- Novi zakon o zaštiti konkurencije treba da bude jasan, primer dobre prakse i lako primenjiv, kaže predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović...U javnoj diskusiji, koja treba da doprinese izradi Nacrta novog zakona o zaštiti konkurencije, on je rekao da je od nedavno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.