Novi težak zahtev kreditora Grčkoj

Izvor: B92, 14.Maj.2015, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi težak zahtev kreditora Grčkoj

Grčka vlada moraće da pribavi bar 3 milijarde evra kroz dodatne fiskalne mere do kraja 2015. da bi ispunila minimum budžetskih ciljeva prihvatljivih kreditorima

To je izjavio zvaničnik iz Atine upoznat sa situacijom.

Uz takve budžetske rezove, primarni budžetski suficit bi u 2015. iznosio nešto više od jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je cilj koji je grčki ministar unutrašnjih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nikos Vucis ocenio prihvatljivim, javlja agencija "Blumberg".

Grčka je u sredu prodala tromesečne obveznice vredne 1,14 milijardi evra, saopštila je Agencija za upravljanje javnim dugom. Agencija je prihvatila gotovo sve ponude za obveznice, uz stabilnu kamatnu stopu od 2,7 odsto, prenela je agencija Frans pres, dodajući da je prodaja obveznica pokušaj Atine da izbegne bankrot koji joj preti za nekoliko nedelja.

Bez fiskalnih rezova, Grčka bi godinu završila uz budžetski deficit od oko 0,5 odsto BDP-a. Evropska komisija prognozira da će javni dug Grčke iduće godine dostići 174 odsto BDP-a, 15 odsto više u odnosu na nivo prognoziran u februaru.

Grčka već četiri meseca pregovara sa svojim međunarodnim kreditorima o reformama neophodnim za otključavanje preostale tranše od 7,2 miliajrde evra iz paketa pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Do postizanja dogovora s kreditorima, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa.

Budžetski rezovi nisu jedina sporna tačka u pregovorima Atine i kreditora. Neslaganja postoje i na polju starosne granice za penzionisanje, rezanja penzija, privatizacija i reforme tržišta rada, navodi zvaničnik.

Vlada u Atini je, pozivajući se na "izuzetno hitne i nepredviđene potrebe" za novcem, prošlog meseca izdala dekret kojim se od državnih entiteta, poput nacionalne opere, nacionalne galerije umetnosti, pa čak bolnica i vrtića, zahteva da svoje novčane rezerve prebace u centralnu banku. Procene su da bi ovakav potez mogao doneti u državnu kasu oko 2,5 milijardi evra.

Grčka je u ovoj i protekloj nedelji otplatila kamate MMF-u ukupne vrednosti blizu milijardu evra, ali joj u narednom periodu dospevaju na naplatu i druga velika dugovanja, pa tako samo u junu, Grčka treba da plati MMF-u još 1,5 milijardi evra, a Evropskoj centralnoj banci tri milijarde evra u julu i avgustu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kreditori traže od Atine budžetske rezove od tri milijarde evra

Izvor: Capital.ba, 14.Maj.2015

ATINA, Grčka vlada moraće da pribavi najmanje tri milijarde evra kroz dodatne fiskalne mjere do kraja 2015. da bi ispunila minimum budžetskih ciljeva koji njeni kreditori smatraju prihvatljivim, izjavio je u srijedu zvaničnik iz Atine upoznat sa situacijom. Uz takve budžetske rezove, primarni budžetski...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.