Njima nije potreban aerodrom - OVO JE BUDUĆNOST AVIO TRANSPORTA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2019, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njima nije potreban aerodrom - OVO JE BUDUĆNOST AVIO TRANSPORTA!

Zovu se avioni sa nagibnim rotorima. Mogu lebdeti kao helikopteri – ali, takođe, mogu leteti brzo i daleko – kao avioni. Vojska ih koristi godinama...

Ali sada – po prvi put – produkcijski model će biti odobren za civilnu upotrebu!

Milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je, navodno, rekao da želi kupiti jedan. Osoba kao što je Blumberg bi se mogao ukrcati u jedan ovakav avion blizu svoje kuće i stići na sastanak hiljadama milja daleko, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u roku od par sati, a caka je u tome što nije uopšte potreban aerodrom, ni za sletanje, ni za poletanje.

Avioni sa nagibnim rotorima bi takođe mogli sačuvati značajno vreme u procesu doniranja organa. Na primer, mogli bi pokupiti srce donora sa helipeda bolnice i brzo leteti, direktno u drugu bolnicu hiljadama milja daleko, potpuno zaobilazeći potrebu za aerodromom.

Misije spasavanja: Niskoletni avion može tražiti ljude na zemlji, ali problem leži u tome što onda ti ljudi moraju čekati na helikopter, koji bi ih pokupio i odvezao na sigurno.

Avion sa nagibnim rotorima bi mogao sačuvati vreme, i, potencijalno, živote – time što bi vršio obe funkcije – i potrage za preživelima, i njihovog transporta.

Prva civilna letelica sa nagibnim rotorom se trenutno gradi u Sjedinjenim Državama. U proces je uključena italijanska firma Leonardo. Ako sve bude išlo po planu, model AW609 će steći sertifikaciju Federalne Avijacione Administracije do kraja ove godine, i ući u upotrebu u 2020. godini.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.