Nema razloga za pojeftinjenje nafte

Izvor: B92, 11.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema razloga za pojeftinjenje nafte

Njujork,Tokio -- Za sada nema objektivnih razloga zbog kojih bi rastuće cene nafte mogle da se snize, smatra predsednik brazilskog naftnog giganta "Petrobras" Žoze Seržiu Gabrieli

Gabrieli smatra da je tržište nestabilno

Gabrijel je, na forumu brazilsko-američke trgovinske komore u Njujorku, ukazao da cene nafte određuje snažna globalna tražnja i ograničene isporuke energenata, posebno iz zemalja Bliskog Istoka.

Takva situacija, smatra Gabrieli, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teško da će se promeniti u narednih četiri do pet godina, prenosi ruska novinska agencija Itar-Tas

Ne želeći da prognozira do kojih visina će uzleteti svetske cene nafte, Gabrieli je ukazao i na krajnje nestabilno tržište, naglašavajući da bi "bilo neumesno da se u takvoj situaciji iznose bilo kakve cifte".

Gabrieli je takodje saopštio da njegova kompanija računa da od 2009. do 2017. godine uzme u lizing 57 novih platformi za eksploataciju podvodnih naftnih nalazišta .

Bezmalo sve takve platforme omogućavaju dobijanje nafte s dubina od preko 2.000 metara.

"Petrobras" je već rezervisao određen broj platformi, a još 28 koje će biti izgrađene u Brazilu biće operativno upotrebljive u toku narednih pet godina.

Razvijene zemlje razmatraju mere za smanjenje potrošnje nafte

Međutim, kako kažu u Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA) oni su spremni da na tržište puste rezerve za hitne slučajeve, dok u isto vreme najveći potrošači te sirovine razmatraju mere za obuzdavanje rastuće tražnje, izjavio je danas izvršni direktor IEA, Nobuo Tanaka.

"Svaki incident u nekoj većoj rafineriji može da dovede do poremećaja u snabdevanju. Mi u IEA pratimo situaciju na tržištu nafte i pripremamo se da oslobodimo strateške naftne zalihe u bilo kom trenutku, u slučaju da dođe do većeg poremećaja", izjavio je Tanaka, a prenela agencija Blumberg.

Velika potrošnja u Kini i Indiji, dve brzo rastuće privrede s najbržim rastom u svetu, doprinela je rastu cene sirove nafte na "abnormalno visok nivo" iznad 130 dolara za barel, izjavio je Tanaka.

On je dodao i da SAD, Japan i 25 drugih razvijenih zemalja koje savetuje agencija IEA razmatraju mere za smanjenje potrošnje nafte, uključujući sniženje ograničenja brzine i uvođenje ograničenja za saobraćaj automobila u gradovima.

"Možemo to nazvati naftnom krizom, imajući u vidu trenutnu cenu tog energenta, kao i činjenicu da ona nastavlja da raste čak i pored napora za smanjenje potrošnje. Svedoci smo ključnog, strukturalnog, problema na svetskom naftnom tržištu, koji se ogleda u tome da rast ponude ne uspeva da održi korak sa rastom tražnje", naveo je prvi čovek IEA.

Za razliku od krize iz sedamdesetih godina prošlog veka, koja je bila uzrokovana ograničenim snabdevanjem sa Bliskog Istoka, sadašnju situaciju pogoršava rastuća tražnja, kao i spekulativno ulaganje u sirovine, smatra Tanaka.

Države članice IEA su obavezne da imaju rezerve nafte koje neće biti manje od količine jednake 90 dana neto uvoza iz prethodne godine. U slučaju da dođe do poremećaja u snabdevanju, agencija poziva zemlje da na tržište puste svoje zalihe za hitne potrebe.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nema objektivnih razloga za pojeftinjenje nafte

Izvor: TV Avala, 11.Jun.2008

Za sada nema objektivnih razloga zbog kojih bi rastuće cene nafte mogle da se snize, izjavio je predsednik brazilskog naftnog giganta "Petrobras" Žoze Seržiu Gabrieli.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.