Naftaši ne podržavaju sankcije

Izvor: B92, 11.Sep.2014, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftaši ne podržavaju sankcije

Svetski naftni savet je organizacija usmerena na saradnju, a sankcije nisu izraz saradnje, rekao je Tot.

Tot je ovo izjavio na godišnjem sastanku predsednika nacionalnih naftnih komiteta zemalja jugoistočne Evropečlanica Svetskog naftnog saveta, koji je održan u Beogradu.

Govoreći o eventualnim problemima u snabdevanju zemalja regiona gasom zimus zbog krize u Ukrajini, Tot je rekao da očekuje da će prevladati razuman pristup i da neće biti problema u transportu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gasa kroz Ukrajinu.

"To je veliko pitanje koje nije lalo rešiti i više je političko, nego samo pitanje koje se tiče gasa. Ohrabrujemo sve strane da se slože", rekao je Tot.

On je napomenuo da je neophodno uvesti kontrolu transporta gasa na izlazu iz Rusije i na ulasku u Ukrajinu, a ne samo kao što je sada slučaj da ta kontrola postoji samo na izlasku iz Ukrajine, kako bi se tačno znalo gde nastaju problemi, ako do njih dođe u transportu gasa kroz Ukrajinu.

Predstavnik naftnog komiteta Makedonije Andreja Josifovski napomenuo je da postoji ugovor između Rusije i Ukrajine potpisan 2009. godine, po kome Ukrajina garantuje tranzit gasa kroz tu zemlju i taj ugovor je na snazi do 2019. godine.

"Očekujemo da će taj ugovor da se poštuje i da neće doći do problema u transportu gasa tokom zime," dodao je Josifovski.

Govoreći o gasnoj bezbednosti Srbije tokom predstojeće zime, predsednik Naftnog komiteta Srbije Petar Škundrić rekao je da očekuje da će se pitanje skladištenja gasa u Mađarskoj za potrebe Srbije rešiti, o čemu su se, kako je podsetio, juče saglasili da je to potrebno uraditi, srpski ministar energetike Aleksandar Antić i predsednik Svetskog naftnog saveta, koji je iz Mađarske.

Škundrić je rekao da je neophodno sistemski rešiti pitanje energetske bezbednosti Srbije i da se ne može samo izolovano govoriti o bezbednosti u oblasti gasa ili nafte, već je potreban celovit pristup, posebno imajući u vidu da je elektroenergetski sistem Srbije ove godine ugrožen zbog poplava, pa je važno sačuvati ostale izvore energije.

U Mađarskim skladištima je zauzeto oko 900 miliona kubika prostora, a ostali su još značajni kapaciteti i zato su neophodne konsultacije sa svim zainteresovanim zemljama, kako bi se rezervisao skladišni prostor za zimu, rekao je predstavnik Mađarskog naftnog komiteta Šandor Fasimon.

Ministar Antić je juče najavio da se razmatra mogućnost da Srbija uskladišti između 100 i 200 miliona metara kubnih ruskog gasa u Mađarskoj, kako bi imali dovoljno tog energenta za predstojeću zimu, zbog ukrajinske krize.

"Dobili smo ponude, ali još se ne vode pregovori o tome sa Mađarskom i o tome će odlučiti Vlada Srbije", rekao je Antić.

Potpredsednik Naftnog komiteta Srbije i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko istakao je da je sastanak predsednika nacionalnih naftnih komiteta zemalja jugoistočne Evrope u Beogradu prilika da se ojača saradnja u oblasti naftne privrede, posebno kada se imaju u vidu problemi koje naftne kompanije trpe zbog posledica ekonomske krize i konkurencije regionalnih igrača sa Bliskog istoka, SAD i Rusije.

On je ukazao da postoji puno mogućnosti za jačanje te saradnja kroz, na primer, organizaovanje regionalnih konferencija i podrške razvoju mladih talenata.

Generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Slobodan Sokolović je ukazao je na značaj obezbeđenja energetske sigurnosti zemalja regiona, kao i na uspostavljanje regionalnog modela za strateške rezerve nafte, što je obaveza ovih zemalja prema preuzetim standardima EU.

To pitanje je značajno, kako je rekao, zbog toga što zemlje regiona, koje su mali potrošači i koje su fizički blizu jedna druge, nisu u mogućnosti da ispune baš sve evropske zahteve za tu oblast iz ekonomskih razloga, dodao je Sokolović.

Predstavnici Hrvatske ukazali su na problem koji ta zemlja ima oko naftne kompanije INA i sukoba hrvatskog i mađarskog akcionara te kompanije, dok su predstavnici naftnog komiteta Makedonije ukazali da je zbog liberalizacije tržišta naftnih derivata u toj zemlji došlo do zatvaranja rafinerije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.