Nafta jeftinija, Saudijci ne smanjuju proizvodnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2015, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta jeftinija, Saudijci ne smanjuju proizvodnju

Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon što je jedan visoki saudijski zvaničnik nagovestio da ta zemlja, koja je najveći svetski izvoznik nafte, nema nameru da smanji proizvodnju uprkos prekomernim globalnim zalihama.

Američka "laka" nafta ( WTI ) za isporuku u junu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 76 centi na 56,23 dolara, dok je nafta tipa "brent" za junsku isporuku u Londonu pojeftinila 66 centi na 64,17 dolara, prenosi agencija Frans pres.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Saudijska Arabija je zainteresovana za očuvanje svog udela na tržištu i za zadržavanje postojećih klijenata", izjavio je zamenik saudijskog ministra za naftu, princ Abdulaziz bin Salman, i dodao da će njegova zemlja zadovoljiti svaku tražnju za saudijskom naftom pošto je zainteresovana za održanje stabilnosti na tržištu.

"Ovakvi komentari princa vrše pritisak na cene nafte", navodi se u oceni singapurske banke Junajted oversiz.

Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), proizvodila je u martu 10,1 milion barela nafte dnevno, prema podacima Međunarodne agencije za energetiku.

Isto tako, postoje procene da su rekordno visoke zalihe Saudijske Arabije porasle za 2,5 miliona barela u nedelji zaključno sa 17. aprilom.

Cene nafte su od juna prošle godine izgubile polovinu vrednosti, jer prekomerne globalne zalihe, podstaknute snažnom proizvodnjom u SAD i članicama OPEK-a, uveliko nadmašuju tražnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.