NAFTA GLAVNI KRIVAC Snižena prognoza rasta svetske privrede za 2015/2016.

Izvor: Blic, 20.Jan.2015, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAFTA GLAVNI KRIVAC Snižena prognoza rasta svetske privrede za 2015/2016.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je danas znatno snizio prognoze rasta svetske privrede za 2015/2016. godinu, uz obrazloženje da niže cene nafte nisu pomogle neutralisanju sveprisutne slabosti širom sveta.

U izveštaju MMF-a se navodi da će slabije perspektive rasta u Kini, Rusiji, evrozoni i Japanu doprineti rastu svetske privrede sa samo 3,5 odsto u ovoj, odnosno 3,7 odsto u 2016. godini, što je za 0,3 procentna poena niže u odnosu na oktobarski izveštaj MMF-a pod >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nazivom "Perspektive svetske ekonomije".

To je pokazatelj je konstantnog pogoršanja ekonomske slike većine zemalja zbog slabih investicija, usporavanja trgovine i pada cena sirovina, prenosi agencija Frans pres.

Dok će Sjedinjene Američke Države ostati jedina svetla tačka među vodećim svetskim ekonomijama, Evropa će nastaviti da se bori sa deflacijom, dok će privreda Kine, pogođena sporijim rastom izvoza i krizom u sektoru nekretnina, ostvariti najsporiji tempo rasta u poslednjih 25 godina, prema izveštaju te međunarodne institucije.

Prema prognozama MMF-a, privreda SAD, najveća na svetu, će ove godine ostvatiti rast od 3,6 odsto, što je za pola procentnih poena više u odnosu na oktobarsku prognozu, dok će Kina, kao druga najveća svetska privreda, registrovati rast od 6,8 odsto u ovoj godini, za 0,3 procentna poena niži u odnosu na raniju prognozu MMF-a, a u 2016. rast od 6,3 odsto.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

MMF snizio prognoze rasta svetske privrede

Izvor: GdeInvestirati.com, 20.Jan.2015

Međunarodni monetarni fond je znatno snizio prognoze rasta svetske privrede za 2015/2016. godinu, uz obrazloženje da niže cene nafte nisu pomogle "neutralisanju sveprisutne slabosti širom sveta"...U izveštaju MMF-a se navodi da će slabije perspektive rasta u Kini, Rusiji, evrozoni i Japanu doprineti...

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.