Mekalister: Brzina na putu u EU zavisi od ispunjavanja obaveza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2015, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister: Brzina na putu u EU zavisi od ispunjavanja obaveza

Izvestilac Evropske komisije za Srbiju Dejvid Mekalister rekao je danas u Beogradu da će naredna runda razgovora predstavnika vlada Srbije i Kosova 23. juna biti ključna i za normalizaciju odnosa i za otvaranje pregovaračkih poglavlja za Srbiju ove godine.

"Da bi se otvorila prva poglavlja ove godine obe strane će morati da pokažu napredak ... i sledeća runda dijaloga u Briselu će biti ključna za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", rekao je Mekalister na Ekonomskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samitu Srbije.

Istakao je da je dogovor koji je postignut o pravosuđu na severu Kosova bio veliki napredak i da ga treba primeniti.

"I Beograd i Priština bi trebalo da učine dodatne korake u normalizaciji odnosa, da bi pokazali posvećenost i kredibilitet", rekao je Mekalister i dodao da još ima mnogo otvorenih pitanja.

Ukazao je na značaj regionalne saradnje, kao jednog od ključnih elemenata za evrointegracije na tom delu Balkana.

Mekalister je, otvarajući 15. Ekonomski samit Republike Srbije u Hotelu "Metropol", izrazio želju da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine.

"Zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu. Srbija je na dobrom putu ka EU, ali koliko će dugo trajati taj put, to zavisi od brzine kojom će realizovati svoje obaveze", istakao je on.

Mekalister je ukazao na četiri glavne oblasti u kojima je važno postići napredak na putu ka članstvo u EU, a to su, kako je rekao, privreda, vladavina prava, regionalna saradnja i pitanje Kosova.

"Dakle, govorim o poglavljima 23, 24 i 35", rekao je on i naglasio da je Srbija u poslednjih par godina postigla ogroman napredak.

"I Brisel i Berlin pokazuju puno poštovanje prema reformama koje Srbija sprovodi, ali sigurno još ima dosta toga što se može učiniti", zaključio je on.

Izvestilac EP za Srbiju pohvalio je rad srpskog pregovaračkog tima u Briselu, na čelu sa šeficom tog tima Tanjom Miščević i pružio im podršku da tako nastave.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju izjavio je da je regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana podjednako važna kao i njihov evropski put, ali da ne veruje da će se svih šest zemalja istovremeno pridružiti Evropskoj uniji.

“Svih šest zemalja moraju pojedinačno da se analiziraju. Srbija može da se pridruži EU onda kad bude spremna, ali mi ćemo u međuvremenu da pregovaramo i ne verujem da će se svih šest zemalja pridružiti u isto vreme EU”, rekao je Mekalister.

On je rekao da su Srbija i Crna Gora napravile krupne korake ka EU, dok je situacija u Makedoniji zabrinjavajuća.

Istakao je da je saradnja među državama u regionu veoma važna, a uloga Srbije u tome izuzetno značajna.

Mekalister je ukazao da je takođe veoma važna regionalna saradnja koja je, kako je rekao, zajedno sa dobrosusedskim odnosima neophodan deo procesa kretanja zapadnog Balkana ka EU.

Prema njegovim rečima, angažovanje Srbije i uloga premijera Aleksandra Vučića u unapređivanju povezanosti regiona je izuzetno dobro pozdravljena u Briselu.

On je kao primer “dobrog signala” i uzora za zapadni Balkan naveo uzajamne posete premijera Vučića Albaniji, albanskog premijera Edija Rame Srbiji.

Mekalister je podsetio da i nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da su mir, stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana mogući samo ako zemlje regiona dobro sarađuju.

U Beogradu je danas počeo dvodnevni 15. Ekonomski samit Republike Srbije na kome će ministri, ambasadori i drugi zvaničnici govoriti o privrednom oporavku.

Ekonomski samit će, kako je saopštio organizator TGI Group International u saradnji sa Ekonomskim institutom Srbije, staviti akcenat na oporavak i rast srpske privrede, počev od ekonomske politike i plana Vlade Srbije kao i iz perspektive poslovanja u svakom sektoru ekonomije.

Joksimović: Nadam se otvaranju poglavlja do kraja godine

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da se nada da će Srbija otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU do kraja ove godine, što će omogućiti dublje i brže reforme.

“Otvaranje poglavlja je veoma važan signal da idemo u pravom pravcu, to je potvrda od Evropske unije da smo postigli rezultate”, rekla je Joksimović na 15. Ekonomskom samitu Srbije.

Ona je navela da se u okviru 35 poglavlja nalaze različite oblasti u društvu i da je njihovo otvaranje veoma važno jer omogućava dublje i brže reforme.

“Veoma je važno da otvorimo poglavlja, jer će onda Evropska komisija, Vlada Srbije i građani moći da izmere nivo reformi koje smo postigli. Na primer, otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se bave osnovnim pravima, pravosuđem, bezbednošću, daje nam mogućnosti da izmerimo šta smo uradili u poređenju sa našim planom”, rekla je Joksimović.

Ministarka je podsetila da su pregovori sa EU otvoreni prošle godine krajem januara, da je skrining uspešno završen, te da je Srbija pokazala izuzetne administrativne kapacitete, koji će se tokom pregovora svakako poboljšati.

“Važno je da pokažemo da imamo kapacitete i da ćemo ih tokom pregovora i poboljšati”, rekla je Joksimović.

Ekonomski samit održava se svake godine od 2001. godine i predstavlja godišnji pregled političkog, ekonomskog i poslovnog razvoja Srbije i njene uloge u regionu i Evropskoj uniji.

Više od 400 učesnika prisustvuju događaju svake godine koji na taj način imaju priliku da saznaju više o ekonomskoj politici vlade, kao i da se sretnu sa kolegama iz Srbije i inostranstva.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Srbije, Privredne komore Srbije i Saveta stranih investitora.

Eurobank Srbija je generalni sponzor, kompanija Terna, AT Kerney i Delhaize sponzori, a Terna, S trauss Adriatic, Cisco, Heineken i Colliers podrška konferencije.

Miščević: Srbija spremna za otvaranje poglavlja

Šef tima za pregovore sa EU Tanja Mišćević izjavila je danas da je Srbija u potpunosti spremna i tehnički i politički za otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU i da očekuje da to bude do kraja godine.

Miščević je nrekla da otvaranje poglavlja nije nagrada, već rezultat teškog rada te da je njen najjači utisak, što se izveštaja o skriningu tiče taj da je nivo uključivanja i unošenja zakonodavnih tekovina EU u Srbiju na visokom nivou.

Kako je dodala to je poruka koju šalje i vlada Srbije i podvukla da Srbija u poređenju sa ostalim zemljama ima viši nivo evropskih zakona, ali da je primena tih zakona nezadovoljavajuća.

Ona je dodala i da upravo rad na poglavljima i njihovo otvaranje mogu i hoće pomoći u smilsu primene zakona, ali i ukazala da Srbija ne radi toliko naporno i stalno samo da bi štikrirala neku kućicu u tim upitnicima, već da bi postigla realan i konkretan rezultat.

Miščević je navela da je prošla sednica bila posvećena poglavljima 23 i 24 za koje je rekla da su osnovi čitavog procesa pregvora, da u tom procesu napredujemo i da se nada skorom otvaranju tih poglavlja.

Devenport: Veliki pomaci Srbije,u skladu sa očekivanjima EU

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je Srbija još pre izvesnog vremena jasno utvrdila svoj evropski put, ali da su se aktivnosti na tom planu u velikoj meri realizovale u poslednjih 12 meseci.

Devenport je izjavio da je Srbija ostvarila i velike pomake u regionalnoj saradnji i unapređenju bilateralnih odnosa, što je, kako je naveo, apsolutno u skladu sa očekivanjima EU.

"Nije samo važno da se nastavi sa napretkom ka EU, već je bitno da se prihvati i regionalna saradnja", rekao je Devenport.

Dodao je da je Srbija ostvarila velike pomake i na polju ekonomskih reformi koje su pokrenute u prethodnih godinu dana.

Devenport je, takođe, ukazao da je skrining završen uspešno i da su kolege iz Evropske komisije, kako je naveo, bile impresionarane načinom na koji je Srbija realizovala taj proces.

"Skrining je već prešao u drugu etapu i Evropska komisija je predložila otvaranje poglavlja 32, koje se odnosi na politiku javnih finansija", rekao je Devenport.

On je naveo da zemlje članice EU među prioritetnim poglavljima smatraju ona koja se tiču vladavine prava, sektora pravosuđa, poglavlje koje se bavi dijalogom za Kosovom i koje podrazumeva nastavak dijaloga - što je predstavljeno i u zaključcima Evropskog saveta,

Devenport je kazao da se sprovodi intezivan rad kako bi se u potpunosti realizovao akcioni plan za poglavlja 23 i 24.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.