MMF ne insistira na usvajanju Zakona o PIO

Izvor: S media, 25.Okt.2010, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF ne insistira na usvajanju Zakona o PIO

Ekonomista Zoran Popov izrazio je danas uverenje da će se sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) postići dogovor, koji neće podrazumevati uslovno vraćanje Predloga izmena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u skupštinsku proceduru.

"Ne bi trebalo očekivati da će se predlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, nakon što je Vlada donela odluku o njegovom povlačenju, brzo vratiti u Skupštinu Srbije", rekao je Popov i ocenio da "MMF neće vršiti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pritiske" u tom pravcu.

On kaže da "nije pametno praviti zakone na brzinu, pa ih onda svaki čas menjati", napominjući da je "već napravljena greška, kada je dva, tri puta menjana verzija tog Zakona iz 2003. godine".

Na pitanje da li će se odlaganjem usvajanja zakona poremetiti najavljeni rokovi za uskladjivanje penzija (januar, april, oktobar 2011.) on je istakao da je uskladjivanje penzija dogovoreno sa MMF-om još pre nekoliko meseci.

MMF ima razumevanje za potrebe Ministarstva rada

Prema njegovim rečima, dogovor je samo "ugradjen" u predlog zakona i nužno uskladjivanje penzija i usvajanje zakona - nisu povezani jedno sa drugim.

"To je stvar dogovora sa MMF-om, koji Vlada treba da sprovede. Ako je potrebno uskladjivanje penzija, može da se propiše i sa nekim prelaznim rešenjem, poput donošenja Uredbe, ali svakako o tome treba konsultovati pravne stručnjake", rekao je ovaj ekonomista, koji je 2003. godine već učestvovao u radu radne grupe koja je pisala jednu od ranijih verzija ovog zakona.

Popov je naglasio da ga nije iznenadila odluka Vlade da povuče predlog zakona o PIO, jer i sam smatra da je u njega ugradjeno ono što, veruje "ni sam MMF nije tražio, a to je da se penzije uskladjuju sa potrošačkim cenama".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.