Liberalizacija tržišta struje uslov za brži razvoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2011, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liberalizacija tržišta struje uslov za brži razvoj

ARANĐELOVAC -

Liberalizacija tržišta električne energije jedan je od preduslova za brži industrijski razvoj u regionu jugoistočne Evrope, ocenjeno je danas na panelu o energetskom stanju regiona u okviru Samita "Dogovor za novo doba".

Kako je istaknuto, u uslovima liberalizovanog tržišta kompanije će moći da biraju od koga će kupovati električnu energiju i ostvariti ekonomičniju cenu.

Učesnici panela su saglasni da cene električne energije u regionu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << treba da bude veća i ekonomska a ne socijalna kategorija, dok država treba da odustane od regulacije cene.

S druge strane, država treba da pomogne socijalnim kategorijama potrošača koje nisu u mogućnosti da plaćaju ekonomsku cenu struje i da subvencioniše njihove potrebe za strujom.

Potpredsednik energetske kompanije EFT Miloš Hamović podsetio je da je Slovenija otišla najdalje u liberalizaciji tržišta energije, izuzimajući tržište nafte.

To znači da u Sloveniji kupci, stanovništvo i industrija mogu da izaberu od koga će kupiti energiju, objasnio je on.

U Makedoniji, istakao je Hamović, sprovedena je industrijska deregulacija,odnosno kompanije imaju mogućnost izbora, dok su u Srbiji i Hrvatskoj doneti propisi koji omogućavaju deregulaciju, ali se ona u praksi još uvek nije dogodila.

On je podsetio da bi od 2013. Godine u Srbiji 40 odsto industrije moglo da bira od koga će da kupuje struju.

Generalni direktor kablovskog operatera SBB Dragica Filipović istakla je da je važno da se nastavi sa deregulacijom tržišta, jer inače neće moći da se finansiraju potrebe industrijskih grana, ako nemamo povoljnije cene da realizujemo investicije.

"Treba ići na direktnije subvencije nekih delova građanstva i nekih ekonomskih oblasti, a ne da svi plaćaju cenu tih potreba za jeftinom strujom", rekla je Filipović.

Na ovom panelu je istaknuto da se u region jugoistočne Evrope vise treba okrenuti obnovljivim izvorima energije posebno energiji sunca, a da država treba da obezbedi korišćenje resursa dok će investicije "doći kao voda".

Učesnici su podsetili na plan EU da se od 2020. Godine 20 odsto ukupne potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora, da se za 20 procenata smanji emisija ugljen dioksida i za 20 odsto umanji potrošnja električne energije.

Takođe, ukazano je i da treba investirati u distributivnu mrežu kako bi se smanjili gubici u distribuciji električne energije koji nisu zanemarljivi.

U popodnevnim časovima biće održan i panel o partnerstva zemalja regiona na novim tržištima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.