Kopaonik: Nema razvoja bez restrukturiranja javnog sektora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2011, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kopaonik: Nema razvoja bez restrukturiranja javnog sektora

KOPAONIK -

Nema novog koncepta razvoja Srbije dok se ne podstakne privredni rast, završi restrukturiranje javnog sektora, što podrazumeva reformu javnih i komunalnih preduzeća, i dok se ne sprovedu fiskalne reforme, ocenili su sinoć učesnici Biznis foruma na Kopaoniku.

U toku panela "Šta je urađeno, a šta je trebalo uraditi u 2010. i šta treba uraditi u 2011. godini", potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je da je Srbija u toku svetske krize uspela u velikoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << većini da ublaži njene negativne efekte.

Veliki broj penzionera

Kada je reč o izvozu, Đelić je napomenuo da je Srbija rastom izvoza u prošloj godini nadoknadila gubitak iz 2009. godine i založio se za državne podsticaje izvozno orjentisanim preduzećima.

Međutim, jedan od najvećih problema Srbije je veliki broj penzionera u odnosu na broj zaposlenih, stanovništvo je sve starije, a iz budžeta se više od 90 odsto izdvaja za plate i penzije, ukazao je on.

Realnost je da je Srbija na trećem mestu u svetu po starosti stanovništva i to će biti problem, jer će se u narednih 10 godina prosečna starost građana povećati i istovremeno budžet za penzije, a na drugoj strani će Srbija morati da uvozi strane radnike u bliskoj budućnosti.

EIB maksimum

Đelić je upozorio da Srbija ne sme da pređe granicu javnog duga od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda i preneo informaciju da je Evropska investiciona banka došla do maksimuma do kojeg sme da odobrava kredite Srbiji, koja je u kategoriji rizičnih zemalja za ulaganje.

Ocenjujući da je razvoj savremenih tehnologija izvozna šansa Srbije, Đelić je istakao da je Srbija u 2011. godini najviše na svetu izdvojila sredstava za nauku, a u naredne četiri godine obezbeđeno je oko 400 miliona evra za ulaganje u nauku.

U aprilu se sa Majkrosoftom potpisuje ugovor o osnivanju inovativnog centra uz već postojeći, razvojni centar, najavio je Đelić.

Privatizacija: 29 uspešnih, 100 raskida

Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković rekao je da je u 2010. godini bilo 29 uspešnih privatizacija i raskinuto oko 100 privatizacionih ugovora.

Agencija za privatizaciju je tokom 2010. pomogla i nekim stranim investitorima da kupe pojedine objekte, poput proizvodnih hala, od preduzeća čija je privatizacija u toku ili su stečaju, da bi lakše započeli poslovanje u Srbiji, rekao je Cvetković.

Otpuštanja u javnom sektoru

Bivši ministar u vladi Zorana Đinđića, Aleksandar Vlahović istakao je da i javni sektor mora da pretrpi smanjenje broja zaposlenih, u situaciji kada je u protekle dve i po godine u privatnom sektoru bez posla ostalo oko 200.000 ljudi.

Predsednik ABS Holdinga Nenad Popović bio je vrlo kritičan prema aktuelnoj vladi, rekavši da sve što je obećala od 2008. godine nije ništa ispunila.

Popović smatra da je potrebno oko pet milijardi evra da bi se pokrenula privreda i započeo novi koncept razvoja, ocenjujući da je potrebno da Garancijiski fond ima kapital od najmanje 1,5 milijardi evra da bi podržao razvoj privrede.

Od ruskog kredita od milijardu dolara nije iskorišćeno ni 100 miliona u proteklih godinu dana, jer nema dobrih projekata, upozorio je Popović i dodao da potencijal tržišta Rusije nije dovoljno iskorišćen od domaćih izvoznika.

Panel, održan u punoj sali Kongresnog centra, koji može da primi oko 450 ljudi, trajao je do ponoći.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.