Konzum i Agrokorove tvrtke otkupljuju čak 40% ukupnog uroda mandarina

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Nov.2018, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzum i Agrokorove tvrtke otkupljuju čak 40% ukupnog uroda mandarina

ZAGREB - Kada prosječnog građanina pitate po kojem je voću ili povrću Hrvatska poznata kad je riječ o uzgoju i proizvodnji, većina bi ih sasvim sigurno odgovorila da je to - mandarina. 

Mandarina najbolje uspijeva u dolini Neretve koja pruža odlične uvjete za njihovo plantažno uzgajanje pa je tako u tom području ta kultura prisutna više od 80 godina, od daleke 1934. Na tom plodnom predjelu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na ukupno 5.000 hektara obradive površine >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << čak je polovica pod nasadima mandarina, koje rastu na oko dva milijuna stabala.

U neretvanskoj dolini uspijeva više od 20 različitih sorti mandarine, koje dozrijevaju od polovice rujna do sredine siječnja, a najpoznatija je među njima Zorica rana. Ime je dobila po inženjerki Zorici Velagić, koja je s dr.sc. Živkom Gatinom 1970–ih godina radila na projektu agruma u dolini Neretve, pri PIK-u Neretva iz Opuzena.

Ova sorta dolazi krajem rujna i jedna je od najranijih, osvježavajućeg je okusa i jako kvalitetnog ploda, plosnato-okruglog oblika, tanke i srednje priljubljene korice, a nikad do kraja ne požuti, već uvijek ima zelenkasto-žutu boju. Razlog je tomu kratka zrioba od svega 115 dana u odnosu na kasne sorte koje sazriju nakon 180 dana od cvjetanja. Njena je posebnost u tome što je vrlo otporna na atmosferilije pa joj plod može preživjeti na temperaturi od čak –10 stupnjeva Celzijevih.Mandarine sadrže puno ljekovitih svojstava Mandarina se svrstava među zdravije jesensko voće jer sadrži puno ljekovitih svojstava koji mogu pomoći u svakodnevnom životu pa u plodu od 100 grama ima čak 30 miligrama vitamina C, a tu su i vitamini B skupine, kalcij, magnezij, cink te kalij. Mandarine imaju smirujući utjecaj na živčani sustav te se zato preporučuju kod nervoze, stresa i ublažavanja alergijskih reakcija.

Zbog obilja vlakana pozitivno utječu na rad probave, a u njima prisutni antioksidanti doprinose zdravlju cjelokupnog probavnog sustava smanjujući mogućnost infekcije koju uzrokuje bakterija Helicobacter pylori, odgovorna, među ostalim, za nastajanje čira na želucu. Kako sadrži beta-karoten, čijom se razgradnjom sintetizira vitamin A, mandarina doprinosi i boljem vidu i baršunastoj koži. Zanimljivo je da su u jednogodišnjoj studiji provedenoj na Sveučilištu Kyoto znanstvenici otkrili da ljudi koji imaju kronični virusni hepatitis mogu značajno smanjiti rizik od razvoja raka jetre svakodnevnom konzumacijom soka od svježe mandarine. Poznatije i kao jesenski lijek, mandarine mogu pomoći svima koji se brinu za zdravlje svoga tijela i uma, a zajamčeno će ojačati ljudski imunitet.

Planiranje godišnjih količina proizvedenih baš za Konzum

Mandarina je jedna od rijetkih voćnih ili povrtnih kultura u Hrvatskoj čije su proizvodne količine od 70.000 tona godišnje, ne samo dovoljne za pokrivanje svih potreba hrvatskog tržišta, već je najveći dio namijenjen izvozu u brojne europske države. Konzum kao vodeći maloprodajni lanac u Hrvatskoj strateški je orijentiran na robu hrvatskog porijekla, što kupci prepoznaju. Tako, na primjer, u kategoriji voća i povrća ona čini oko 80 posto prometa, a da bi se postigli navedeni udjeli ključno je planiranje godišnjih količina proizvedenih baš za Konzum.

Preneseno u brojke, to znači da za prodaju u svojoj maloprodajnoj mreži Konzum i druge Agrokorove retail kompanije otkupljuju čak 40 posto ukupne količine uroda mandarina, što je još jedna potvrda partnerskog pristupa i pomoći domaćoj proizvodnji voća i povrća.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.