Koliko je važna pozdanost mehanizacije i kakav je njen uticaj na uspešnost berbe?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2020, 23:12

Koliko je važna pozdanost mehanizacije i kakav je njen uticaj na uspešnost berbe?

Berba kukuruza je u punom jeku, a taj važan posao ratari u Bačkoj obavljaju uz prethodni remont kombajna za berbu. Neki su berbu i završili, te su već pristupili tanjiranju parcela i pripremi za setvu pšenice, a naša ekipa istraživala je koliko je važna pozdanost mehanizacije i kakav je njen uticaj na uspešnost berbe. 

U gazdinstvu Save Ćurčića iz Mola ovih dana čardaci se pune, a domaćini vredno rade ne bi li berbu kukuruza doveli do samog kraja. Iističu da svako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jutro ustaju pre zore, kako bi počeli berbu dok još ima rose, a sve zbog toga ne bi li imali čist klip bez ljuštike. A kakav je ovogodišnji prinos?

Sava godišnje obere od 20 do 30 jutara kukuruza, ali kao što reče, važno mu je da je berač uvek pouzdan. Nekada je naša zemlja bila poznata po proizvodnji tih mašina, a danas baš u Molu, pronašli smo kompaniju koja svoju proizvodnju bazira upravo na beračima za kukuruz, koji svoje kupce pronalaze kako u zemlji, tako i širom sveta. U trenutku kada je naša ekipa stigla u fabrički krug, zatekli smo utovar berača koji kreću put Italije.

Ratari koji su sa svojih parcela skinuli kukuruz, već su započeli pripremu zemjlišta za setvu pšenice, a poljoprivrednik iz Ade, Mikloš Koš naglašava da je nabavkom nove tanjirače ostvario značajne uštede.

Zahvaljujući tome što su nabavili novu tanjiraču, ovi ratari više ne pale žetvene ostatke, već ih koriste za povećanje humusa u zemljištu. Ova ratarska priča je samo još jedan dokaz da se uz pomoć adekvatne savremene mehanizacije mogu postići vrhunski rezultati u agraru, a sve to je moguće uz mašine proizvedene upravo u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.