Kinesko ulaganje povećalo bi izvoz guma za trećinu

Izvor: Mondo, 24.Avg.2018, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinesko ulaganje povećalo bi izvoz guma za trećinu

Svaki stoti prenumatik u svetu proizveden je u Srbiji

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Gotovo celokupna proizvodnja pneumatika u Srbiji, odnosno 98 odsto, namenjena je za strana tržišta, a u Privrednoj komori Srbije procenjuju da bi se izvoz guma povećao za trećinu, ako se realizuje kineska investicija u Zrenjaninu.

Pre nekoliko dana kineski proizvođač guma "Šangdong Linglong" najavio da će u Zrenjaninu izgraditi fabriku vrednu 994 miliona dolara. Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je "u trci" za ovu investiciju uspela da pobedi Slovačku, Češku i Poljsku.

"Posao veka s Kinezima!"

"Nova kineska investicija će, ako se ostvari njihov plan da proizvode 13,5 miliona pneumatika godišnje, povećati proizvodnju za još jednu trećinu, što predstavlja veliki značaj za Srbiju", rekao je za Tanjug sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju metala Dragan Stevanović.

Trenutno se u Srbiji proizvodi 0,9 odsto ukupne svetske proizvodnje pneumatika što je, kaže Stevanović, impozantan podatak i navodi da je u našoj zemlji u 2017. godini suficit u gumarskoj industriji, i pored uvoza sirovina, iznosio više od 450 miliona dolara.

U Srbiji pneumatike proizvode "Tigar Tyres", "Cooper tire&rubber company Serbia", "Mitas" i Trajal korporacija, a Stevanović kaže da je PKS inicirala potpisivanje bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama u kojima postoji veliko interesovanje za gume iz naše zemlje, kako bi se smanjile carine i izvoz iz Srbije učinio konkurentnijim.

Reč je o zemljama na severu Afrike, Argentini, Brazilu, Meksiku...

"Pokrenuli smo inicijativu kod ministarstava privrede i spoljnih poslova da se potpišu blateralni sporazumi", navodi Stevanović.

Procene su da će tražnja za pneumaticima u svetu rasti po stopi od 4,1 odsto godišnje do tri milijarde komada u 2019. godini, a u tom periodu se očekuje rast prihoda od prodaje po stopi od sedam odsto, odnosno do 258 milijardi dolara godišnje.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.