Kina: SAD krše ljudska prava u drugim zemljama

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Apr.2016, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: SAD krše ljudska prava u drugim zemljama

Kina je danas osudila američki izveštaj o stanju ljudskih prava, optužujući SAD da vazdušnim napadima u Siriji i Iraku "masovno krši ljudska prava u drugim zemljama".

U izveštaju Biroa za informacije kineskog Državnog saveta navodi se da novac i porodične veze korumpiraju politiku u SAD, da policija koristi prekomernu silu, a pomenuti su i korupcija u zatvorskom sistemu, beskućništvo, oružano nasilje, rasni sukobi i polna nejednakost u platama.

"Pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se američka vlada ne muči da podigne ogledalo da se pogleda, onda je na drugima da obave taj zadatak", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da SAD krše prava izvan svojih granica, navodeći procene o broju civilnih žrtava u vazdušnim napadima u Iraku i Siriji i napadima bespilotnim letelicama i nadlgedanje komunikacije stranih državljana

"Amerika i dalje čini velika kršenja ljudskih prava drugih zemalja, smatrajući živote u drugim zemljama bezvrednim", navodi se u izveštaju.

Kina izveštaj o ljudskim pravima objavljuje svake godine u odgovoru na godišnji izveštaj Stejt deparmenta o ljudskim pravima u celom svetu, uključujući Kinu.

U ovogodišnjem izveštaju SAD, objavljenom u sredu, istaknuto je da su znatno povećani gušenje civilnog društva i prinuda, posebno u postupanju prema advokatima.

Stotine advokata i njihovih saradnika bili su ispitivani i u mnogim slučajevima mesecima držani u pritvoru na tajnim lokacijama bez podizanja optužbi i pristupa advokatima ili porodici, navedeno je u američkom izveštaju.

Takođe je pomenut nestanak petoro ljudi zaposlenih u izdavačkoj industriji u Hong Kongu, za šta američke vlasti veruju da su odgovorni kineski bezbednosni zvaničnici.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.