Izvor: S media, 17.Apr.2013, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamate od kojih boli glava: Kada vi odete malo u minus, banka ode mnogo u plus

Kod ovih pozajmica banke najviše zarađuju jer marže u proseku iznose i do 10 odsto.

Koliko je to najbolje se može videti ukoliko se uporede sa maržama kod ostalih kredita, gde su one dva pa i do tri puta manje, pa samim tim i profit banaka.

Prema poslednjim podacima Evropske centralne banke, prosečna kamata na dozvoljenu pozajmicu u državama evrozone prošle godine bila je 7,92 odsto. Kod nas prosek je 33,78 odsto.

Raspon u ceni korišćenja popularnog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << minusa kreće se od 26 odsto do čak 41 odsto za godinu dana. Naravno, najskuplji je odlazak u nedozvoljenu zonu, koja je kod nekih banaka i duplo skuplja.

Na cenu pozajmice, međutim, utiče i inflacija. Bankari kažu da dok god budemo imali visoku inflaciju i cena pozajmica biće tolika.

Ono što takođe utiče na cenu minusa, ali i drugih kredita jesu nenaplativi krediti, koji u Srbiji imaju trend rasta.

* Lagard upozorava: Banke nikad nisu bile opasnije.

Izvor: Blic, S media foto: guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.