Kako razviti tržište električne energije u Srbiji?

Izvor: B92, 15.Nov.2017, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako razviti tržište električne energije u Srbiji?

Beograd -- Preduslovi za razvoj tržišta električne energije u Srbiji su nezavisnost operatora mrežnih sistema, ravnopravnost i transparentnost.

Za razvoj je potrebno i povećanje konkurencije i tržišne cene, ocenjeno je danas na konferenciji "Regionalno tržište električne energije" u Beogradu.

Članica Saveta Agencije za energetiku Srbije Ljiljana Hadžibabić rekla je da istraživanja pokazuju da se nisu stekli uslovi za prestanak regulacije elektro-energetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržišta u Srbiji.

"Za tranziciju ka slobodnom, konkurentnom tržištu je neophodno postepeno podizanje regulisane cene električne energije do dostizanja tržišne cene", kazala je Hadžibabić.

Ona je rekla da je u decembru prošle godine bilo 68 hiljada domaćinstava u Srbiji kojima su računi subvencionisani, dok studije pokazuju da ih ima između 300 i 400 hiljada.

Izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije Dragan Vlaisavljević rekao je da "nije strašno ako je regulisana cena relativno blizu tržišne cene, ali nije dobro ako je razlika velika".

"Ako je regulisana cena daleko od tržišne, onda to nije dobro, ne samo za funkcionisanje tržišta već i za investiciju u to tržište", kazao je Vlaisavljević.

On je dodao da se bez investicija to tržište ne može dugo održati.

Direktorka Elektroprivrede Hrvatske (HEP) Tina Jakaša rekla je da je ta kompanija kroz liberalizaciju elektro-energetskog tržišta zadržala poverenje kupaca jer im je ponudila inovativne proizvode."Stanovništvu smo ponudili 'hepi tarifu' koja im je omogućila da umesto akontacija plaćaju samo energiju koju stvarno i potroše, a velikim kupcima u privredi udruživanje kako bi postigli bolje uslove snabdevanja, dok ; smo manjim preduzetnicima dali bolje ponude kroz strukovna udruženja", kazala je Jakaša.

Konferenciju o razvoju tržišta električne energije organizovao je internet portal Balkanmagazin u saradnji sa Elektroprivredom Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.