Johnson kaže da će odbiti platiti 39 milijardi funti Europskoj uniji za razvod

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jun.2019, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Johnson kaže da će odbiti platiti 39 milijardi funti Europskoj uniji za razvod

LONDON - Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, favorit za novog britanskog premijera, rekao je da će odbiti platiti "račun za razvod" u iznosu od 39 milijardi funti, ako EU ne ponudi bolje uvjete.

Velika Britanija će platiti "račun" vrijedan 39 milijardi jedino kada će postojati "veća jasnoća" o postizanju sporazuma, rekao je Boris Johnson u intervjuu za novine Sunday Times. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

"Uvijek sam smatrao da je vrlo neobično da bi mi trebali pristati izdati ček prije postizanja konačnog sporazuma", kazao je Johnson.

"U postizanju dobrog sporazuma novac je jako otapalo i jak podmazivač", dodao je.

Theresa May je dala ostavku na mjesto predsjednice Konzervativne stranke u petak, što je izazvalo stranačku utrku za njezinog nasljednika, ali ne i parlamentarne izbore.

Premijerka May obznanila je svoj plan o podnošenju ostavke prošlog mjeseca, prihvativši da nije uspjela sklopiti sporazum o britanskom napuštanju Europske unije.

May ostaje premijerka do odabira novog vođe Konzervativne stranke, što može potrajati i do dva mjeseca.

Proces nominiranja kandidata održat će se u ponedjeljak, a za ulazak u "utrku" potrebna je podrška osam zastupnika u britanskom parlamentu.

Prvi krug glasanja održava se u četvrtak, a izbori, na kojima glasa 313 konzervativnih zastupnika u Donjem domu britanskog parlamenta, održavat će se dok ne ostanu samo dva kandidata.

Nakon toga će biti organizirani izbori na kojima mogu glasati svi članovi Konzervativne stranke (oko 120 tisuća).

Za sada je 11 zastupnika objavilo namjeru kandidiranja. Britanski premijer mora prethodno biti zastupnik u parlamentu.

Johnson je jedan od glavnih favorita, a u Velikoj Britaniji vođa stranke koja ima većinu u parlamentu postaje premijer.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"EU može da zaboravi na PEDESET MILIJARDI evra" Džonson nema nameru da plati troškove Bregzita

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jun.2019

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Velike Britanije, Boris Džonson, rekao je danas da će ako postane novi premijer odbiti da plati EU dogovorenih 50 milijardi evra zbog izlaska iz evrozone, osim ako Brisel ne ponudi bolje uslove za Bregzit...U prvom velikom intervjuu pre izbora novog predsednika...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

KRENUO U OKRŠAJ SA EU Favorit za premijera Britanije zapretio i rekao koji scenario može da se očekuje ako ne bude po VOLJI KRALJEVSTVA

Izvor: Blic, 09.Jun.2019

Boris Džonson je zapretio Evropskoj uniji da će blokirati isplatu ugovorene naknade za “razvod” u iznosu od 39 milijardi funti (oko 44 milijarde evra) sve dok EU ne pristane na bolje uslove za izlazak Velike Britanije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.