Izmene zakona o vodama ukidaju nadležnosti

Izvor: Akter, 21.Sep.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene zakona o vodama ukidaju nadležnosti

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški ocenio je danas da predloženim izmenama Zakona o vodama Ministarstvo poljoprivrede Srbije ukida nadležnosti Vojvodine, a da te izmene zadiru u planiranje i donošenje akata na nivou pokrajine, kao i u inspekcijski nadzor

"Predloženim izmenama se ukida nekoliko nadležnosti Vojvodine, i to u segmentima određivanja hidromeliorizacije područja na teritoriji Vojvodine, donošenja planova i akata u vezi s radovima. Ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << najviše zabrinjava jeste ukidanje mogućnosti inspekcijskog nadzora, odnosno vodne inspekcije, i to bez obrazloženja", kazao je Bogaroški na javnoj raspravi u Privrednoj komori Vojvodine.

Bogaroški je rekao da će resorni pokrajinski sekretarijat zvanično uputiti svoje primedbe predlagaču, odnosno Ministarstvu poljopivrede, jer za takve izmene ne vidi nijedan razlog, s obzirom da je inspekcija svoj posao i do sada radila kvalitetno.

Na pitanje da li to možda ima veze s nedavnom prijavom nadležne pokrajinske inspekcije protiv industrije mesa "Matijević", on je naveo da odbacuje takvu mogućnost.

"Ne mogu da verujem da je to moguće, jer je inspekcija profesionalno radila svoj posao. A, ako je tako nešto razlog, onda sam zapanjen", dodao je Bogaroški.

Objasnio je da se predloženim izmenama Zakona o vodama predviđa i mogućnost zakupa, odnosno razmene za zemljište koje se nalazi u priobalnim predelima, što do sada nije bio slučaj.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je u izmenama predvidelo i mogućnost navodnjavanja zemljišta vodom koja je za piće, što je Bogaroški ocenio kao loše rešenje.

"Mislim da bi trebalo dodatno definisati pojedine stavke, a o tome će Pokrajinski sekretarijat i zvanično obavestiti Ministarstvo poljoprivrede", poručio je Bogaroški.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.