Izvor: B92, 26.Maj.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iz lavirinta" za lakše poslovanje

Beograd -- Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj Naled u saradnji sa USAID-om i B92 pokrenula je kampanju Iz lavirinta, radi izmene propisa koji otežavaju poslovanje.

Kampanja treba da pomogne da se definišu neodgovarajući i zastareli zakonski propisi koji otežavaju poslovanje i da inicira da budu izmenjeni, ili ukinuti.

Do kraja juna, putem veb sajta, telefonom ili pismom, svi privrednici mogu da ukažu na konkretan problem sa kojim se suočavaju, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi se do septembra napravio konkretan plan aktivnosti kako da se pojednostavi procedura.

Privrednici koji žele da otvore nova radna mesta, suočavaju se sa ogromnim administrativnim problemima.

Zastareli zakonski propisi, njihov obim i nefunkcionalnost užasavaju privrednike i loše utiču na njihovo svakodneno poslovanje.

"Po zakonu, za svaki oglas, bez obzira gde i kako se objavljuje, mora se slati trostrana deklaracija o oglašavanju, koja ima smisla kada je neka nova firma i kad su oglasi škakljivije prirode", objašnjava Stefan Salom iz "Infostuda".

"Uglavnom su problemi vezani za razne dozvole kod institucija, koje neki put deluju prilično sporo i gde je potrebno uložiti puno napora od jedne do druge ili treće adrese, naročito za nas koji ne živimo u Beogradu", naveo je Vladimir Petrović iz firme "Jela Jagodina".

Prema oceni Svetske banke, Srbija je 2006. godine bila lider u reformama u svetu. Bilo je potrebno samo dve godine da zemlja izgubi taj status.

Od 10 analiziranih elemenata, Srbija je manje atraktivna nego ranije u čak osam.

"Što se tiče izdavanja dozovola, od 179 zemalja, koje su praćene anketom, mi se nalazimo na 145. mestu. Što se tiče upisa svojinskih prava, prosečno je potrebno 11 dana da bi se to ostvarilo, a u zemljama OECD-a svega 2,8 dana, i po ovom kriterijumu smo na 115. mestu", ukazuje Toplica Spasojević iz "ITM grupe".

Da bi Srbija održala planiranu stopu razvoja od sedam odsto do 2012. godine i dostigla nacionalni dohodak od osam i po hiljada dolara po glavi stanovnika, potrebno je da se u zemlju uloži dve milijarde dolara direktnih stranih investicija godišnje.

Da bi se to ostvarilo, Srbija mora uprostiti i modernizovati administrativne procedure.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja kažu da je već napravljen nacrt regulatorne reforme, sa dve ključne stavke.

"Da se identifikuju propisi koje je potrebno izmeniti ili ukinuti, a druga komponenta, koja je možda manje vidljiva, ali isto tako važna je unapređenje procesa procene uticaja propisa, odnosno da se kontinuirano i pre i nakon sprovođenja takozvane giljotine, tj. strategije i reforme propisa, suštinski prati kako neki propisi, a na osnovu povratne informacije od investitora, imaju efekta na poslovanje i na privredu", kaže Nebojša Ćirić, pomoćnik ministra za ekonomiju i regionalni razvoj.

U susednoj Hrvatskoj je, na primer, posle slične akcije, ukinuta skoro trećina propisa, a u Bosni i Hercegovini više od polovine.

U Moldaviji taj procenat je još veći - ukinuto je čak 68 odsto zastarelih i nefunkcionalnih propisa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.