Izvor: Capital.ba, 02.Maj.2024, 08:08
Globalnoj proizvodnji čokolade prijeti virus koji širi jedna vrsta insekta
AKRA – Skoro 50 posto čokolade u svijetu dolazi iz stabala kakaa u zapadnoafričkim državama – Obali Slonovače i Gani. Zabrinjavajuće je to što se u spomenutim državama širi virus koji je opasan po stabla kakaa i osušene sjemenke od kojih se proizvodi čokolada. FOTO: Pixabay Riječ je o patogenu koji napada stabla kakaa u Gani, što za posljedicu ima gubitke u žetvi od 15 do 50 posto. Patogen šire brašnaste bube koje jedu pupoljke, cvjetove i lišće. Virus CSSVD je prvi put primijećen 1996. godine na istoku Gane, a posljednjih godina se širi. Postojanje samog virusa je utvrđeno 1939. “Ovaj virus je stvarna prijetnja po globalnu opskrbu čokoladom“, upozorio je profesor matematike na Univerzitetu Texas u Arlingtonu Benito...