Fransoa Oland na teškim mukama

Izvor: B92, 09.Apr.2014, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fransoa Oland na teškim mukama

Pariz -- Olakšice za preduzeća i za zaposlene koje se mere milijardama, to je plan reformi koji je predstavio novi francuski premijer.

Međutim, da li će nakon teškog poraza na lokalnim izborima, socijalisti uspeti da na tome i istraju?

Izborni debakl dogodio se upravo u trenutku kad se predsednik oprezno odvažio da pristupi ekonomskim reformama. Oland je skoro dve godine oklevao, odugovlačio, taktizirao, izbegavao i potiskivao.

U Francuskoj je nemačka „Agenda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2010“, kako se zvao Šrederov program, već godinama predmet žestokih diskusija. Rezovi na području zaštite od otkaza i naknade za nezaposlene u Francuskoj važe kao teški prestupi protiv socijalnih prava svih radnika.Iz nemačke „Agende 2010“ Fransoa Oland, ali i Manuel Vals bi mogli da izvuku najmanje dve lekcije: nemačka privreda jeste doživela bum, ali kancelar Šreder nije ponovo izabran.

Francuska privreda je sve više propadala, nezaposlenost je porasla na više od deset odsto, a popularnost predsednika izuzetno opala.

Početkom godine, Oland je najavio presudne reforme. Rekao je da će tim reformama francuske firme rasteretiti socijalnih davanja za oko 30 milijardi evra. Direktori preduzeća i ekonomski stručnjaci su ga hvalili.

„Francuska preduzeća nose previše tereta, a ostvaruju isuviše malo profita kako bi mogle da na odgovarajući način investiraju“, potvrđuje Untervede. „Zato bi rasterećenje preduzeća bio veoma, veoma važan korak.“

Međutim, u Olandovoj Socijalističkoj stanci najavljena reformu se smatra poklonom firmama i izdajom socijalističkih načela. Otpor je veliki, a dilema predsednika još veća. „Ako on sada promeni svoju politiku, to bi mu se pripisalo kao slabost“, upozorava novinar Žerar Fusije. „A ako ostane tvrd, onda će ljudi reći da nije ništa naučio iz izbornog poraza i da ne sluša“.

Od Olanda se očekuje da zemlju izvede iz krize i pobrine se za to da plate, pre svega nižih slojeva društva, konačno ponovno počnu da rastu.

Aktuelna francuska diskusija o ekonomskim reformama umnogome podseća na nemačke rasprave u vreme kada je kancelar bio Gerhard Šreder. Upravo je socijaldemokrata Šreder tokom svog drugog mandata smatrao da tada teško ugroženu nemačku privredu treba probuditi smanjenjima na račun radnika i nezaposlenih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.