Fitch snizio kreditni rejting Brazila dublje u smeće

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Maj.2016, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fitch snizio kreditni rejting Brazila dublje u smeće

BRASILIA – Agencija Fitch snizila je u četvrtak kreditni rejting Brazila dublje u neinvesticijsko područje, s BB%2B na BB, zbog oštrije nego što se očekivalo recesije i političke nesigurnosti.

Ta je agencija u prosincu snizila rejting Brazila u status 'smeća', a od tada se, poručio je jučer Fitch, situacija u najvećem južnoameričkom gospodarstvu dodatno pogoršala.

U ovoj godini očekuje se pad gospodarstva za 3,8 posto zbog visoke razine političke nesigurnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kao i slabljenja tržišta rada te usporavanja rasta Kine, najvećeg trgovačkog partnera Brazila, navodi u izvješću Fitch.

Senat, gornji dom brazilskog parlamenta, odlučivat će idućega tjedna o opozivu predsjednice Dilme Rouseff, koja je optužena da je tijekom kampanje za ponovni izbor krajem 2014. prikrivala razmjere proračunskog deficita.

Donji dom parlamenta već je prošlog mjeseca dvotrećinskom većinom podržao opoziv predsjednice.

Ako Senat također podrži opoziv, što se očekuje, na njezino će mjesto, dok traje suđenje, biti postavljen potpredsjednik Michel Temer.

"Smanjenje rejtinga posljedica je nedostatka fiskalne kontrole i političkog te ekonomskog usmjerenja zemlje. Postavljanje Temera na mjesto predsjednika ne smatra se rješenjem za fiskalne probleme, koji su vrlo duboki, s obzirom na oštar pad prihoda", kaže Andre Perfeito, ekonomist u tvrtki Gradual Investimentos.

A proračunski prihodi padaju zbog duboke recesije. Brazil je, naime, veliki izvoznik sirovina, pa je gospodarstvo snažno raslo dok su rasle i cijene sirovina.

No, posljednjih godina otkako se usporava rast kineskog gospodarstva, najvećeg brazilskog izvoznog tržišta, i kako cijene sirovina padaju, Brazil se našao u problemima. Lani je uronio u recesiju koja se ove godine dodatno produbila.

Gospodarstvo je, također, pod pritiskom velikog korupcijskog skandala u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras, zbog čega su obustavljeni brojni infrastrukturni projekti, pa su mnogi Brazilci ostali bez posla.

U veljači je agencija Moody's skresala rejting Brazila za dva stupnja, u područje 'smeća', dok S&P drži rejting Brazila dva stupnja ispod investicijskog rejtinga.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.