MAT: Bruto domaći proizvod u prva tri meseca međugodišnje uvećan za 4,6 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2024, 12:41

MAT: Bruto domaći proizvod u prva tri meseca međugodišnje uvećan za 4,6 odsto

Realni bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u prva tri meseca 2024. međugodišnje je uvećan za oko 4,6 odsto, navodi se u analizi Ocena privredne aktivnosti, objavljenoj u najnovijem broju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) koji izdaju Ekonomski institut u Beogradu i Privredna komora Srbije.
Autori analize procenjuju da su tokom ovog perioda svi proizvodni sektori, osim energetike, zabeležili međugodišnji realni rast dodate vrednosti, pri čemu je ključni doprinos potekao od industrije, bez energetike.
Kada je reč o industrijskoj proizvodnji, navodi se da je ona u martu međugodišnje smanjena zbog planskog remonta i investicionih radova na većini procesnih postrojenja u Rafineriji nafte Pančevo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MAT: U Srbiji odložen rast cena energenata uticao na inflaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2024

Odložen rast cena energenata, strukturni problemi u primarnoj proizvodnji hrane, problemi u funkcionisanju tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ali i pređašnja visoka tražnja za nekretninama u Srbiji, najviše su uticali što je inflacija u našoj zemlji viša u odnosu na EU i SAD, ocenjuje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.