Firme iz SAD mogu da rade s Huaveijem na standardima za 5G

Izvor: Capital.ba, 16.Jun.2020, 10:56

Firme iz SAD mogu da rade s Huaveijem na standardima za 5G

VAŠINGTON – Američke kompanije mogu da sarađuju sa Huaveijem na uspostavljanju standarda za tehnologije nove generacije, saopštilo je Ministarstvo trgovine SAD. Ovo je važna odluka jer ona znači da će američke firme moći da učestvuju u formiranju standarda, odnosno definisanju tehničkih detalja i pravila koja regulišu rad kritičnih tehnologija, izvještava CNBC. Huavei je u maju 2019. stavljen na takozvanu američku >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << crnu listu preduzeća, čime je kompanijama u SAD istovremeno ograničeno poslovanje sa kineskim tehnološkim gigantom i moraju da traže dozvolu za prodaju svojih proizvoda kineskoj firmi. Međutim, crna lista je stvorilo konfuziju po pitanju da li američke firme mogu da se uključe u razgovore o uspostavljanju standard i da učestvuju u organizacijama u kojima je prisutan i Huavei. Ministarstvo trgovine je usvojilo izmjenu pravila, kojom je otvoren put američkim firmama da mogu da sarađuju sa Huaveijem u tijelima za utvrđivanje standarda. “Sjedinjene Države neće odustati od liderstva u globalnim inovacijama. Ova mjera potvrđuje važnost korišćenja američke inventivnosti za napredak i zaštitu naše ekonomske i nacionalne bezbjednosti”, naveo je u saopštenju ministar za trgovinu SAD Vilbur Ros. “Ministarstvo je posvećeno zaštiti američke nacionalne bezbjednosti i spoljnopolitičkih interesa i podstiče američku industriju da se potpuno angažuje i zagovara da američke tehnologije postanu međunarodni standardi”, piše u saopštenju. Savjet za industriju informacionih tehnologija (ITI), globalno tijelo za trgovinu tehnologijama, pozdravio je taj korak. Чланак Firme iz SAD mogu da rade s Huaveijem na standardima za 5G се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Tramp popustio: Američke kompanije mogu da rade sa Huawei

Izvor: Blic, 16.Jun.2020

Nakon skoro godinu dana zabrane, američke kompanije mogu d apočnu ponovo da sarađuju sa Huawei. Za sada, ova odluka se odnosi samo na saradnju u razvoju standarda u koje je uključen i Huawei, među kojima su razvoj 5G mreža, AI i autonomni automobili.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.