„Farmakom” dobio finansijsku podršku IFC-a iz Vašingtona

Izvor: Politika, 26.Sep.2011, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Farmakom” dobio finansijsku podršku IFC-a iz Vašingtona

Međunarodna finansijska korporacija šabačkom koncernu odobrila jedan od najvećih kredita koje je dosad plasirala u istočnoj Evropi

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Koncern „Farmakom MB” – Šabac dobio je jedno od dosad najvećih priznanja za svoju poslovnu politiku i razvojnu viziju, kreditnim aranžmanom koji je ugovoren sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Vašingtonu, najvećom finansijskom institucijom za globalni razvoj koja je fokusirana na privatni sektor u zemljama u razvoju, inače, članicom Svetske banke.

Kako nam je prilikom susreta ovde izneo Miroslav Bogićević, vlasnik i direktor „Farmakoma”, ugovor je parafiran, a ceremonijalno potpisivanje obaviće se 14. oktobra u Šapcu.

„Sama činjenica da smo postali klijent IFC-a veliko je priznanje našoj firmi – priznanje da smo solidno uređeni i pozicionirani, da imamo jasnu i realnu viziju razvoja”, kaže Miroslav Bogićević u razgovoru za „Politiku”.

Kredit, sa veoma povoljnom kamatom, biće upotrebljen za refinansiranje ranije uzetih domaćih kredita, što „Farmakomu” obezbeđuje dugoročnu stabilnost i nove razvojne mogućnosti.

„Donedavno u Srbiji nismo mogli da biramo kredite kojima bismo ispratili svoju ekspanziju. Štaviše, nismo mogli da biramo ni vreme kada ćemo ih uzeti. Prilike su takve da se krediti nisu uzimali kada su bili potrebni, nego iz preventive i ranije.”

Koncern „Farmakom MB” je, prema rečima njegovog vlasnika, prošle godine, u svojih šest preduzeća (Mlekara – Šabac, Poljoprivredni kombinat u Debrcu, Industrijski kombinat – Guča, Livnica – Požega, Fabrika akumulatora –Sombor i Rudnici i topionica „Zajača” u Loznici) ostvario promet od oko 300 miliona evra, dok se ove godine očekuje 550 miliona.

Ovakav rezultat u Srbiji, koja je mnogim neuspelim privatizacijama gotovo deindustrijalizovana, nesumnjivo je impresivan. „To smo postigli poslovnom politikom oslanjanja na domaću pamet i domaće sirovine, uz orijentaciju na najviše faze prerade – da sirovinama pridodamo novu vrednost. Uspeli smo da postignemo potpunu sirovinsku nezavisnost, što je san svake firme koja proizvodi”, objašnjava Bogićević.

Proizvodnja je obično pola priče – ono što se proizvede treba i prodati i naplatiti. Bogićević kaže da je „Farmakom” i tom pogledu bez problema, mada u sektoru prehrambenih proizvoda postoji jedan, ali po obimu ne mnogo bitan deo „srpske priče”.

„Mi smo izrazito izvozno i razvojno orijentisana firma i držimo se principa ‘izvesti ili umreti’. Naša fabrika akumulatora u Somboru, na primer, izvozi 95 odsto proizvodnje. Tržište joj je u arapskim, afričkim zemljama, pokriva celu zapadnu Evropu, Rusiju i bivše sovjetske republike. I naravno, bivše jugoslovenske republike.

Topionica „Zajača” takođe sve što proizvede izvozi. U celom sistemu udeo izvoza je veći od 50 odsto. S tim što su neke firme – livnice u Guči i Požegi na pragu da znatno povećaju izvoz, što znači da ćemo u dogledno vreme izvoziti oko 65 odsto ukupne proizvodnje u sistemu”, iznosi Bogićević.

Napominje i da je šabačka mlekara danas jedina mlekara u Srbiji koja raste. „Otkako je postala deo našeg sistema 2004, proizvodnju je povećala za oko četiri puta, dok su sve ostale mlekare padale. U ovom momentu ima sklopljenih ’živih’ ugovora koji premašuju 60 miliona evra. Brzo smo se probili na rusko tržište, a ovih dana stigla nam je ponuda od jedne velike svetske mlekare čije ime još ne mogu da otkrijem, za jedan izvanredan dugoročan poslovni aranžman. Verujem da ćemo postići dogovor oko toga.”

U razgovoru sa jednim domaćim privrednikom neizbežno je i pitanje kursa dinara, s obzirom na sveopštu kuknjavu da ne podstiče izvoz.

„Ja takođe mislim da kurs nije realan, niti stimulativan, ni za domaću proizvodnju ni za izvoz. Ali pošto ne možemo da utičemo na to, mi se i ne žalimo, iako smo ove godine izgubili oko 20 miliona evra samo zbog neadekvatnog kursa, onda kada je evro sa 107 dinara pao na 97. Samo realan kurs štiti domaću proizvodnju i pospešuje izvoz. A bez izvoza, mi smo mrtvi”, zaključuje Bogićević.

Milan Mišić

objavljeno: 27.09.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Farmakom" dobio finansijsku podršku IFC-a iz Vašingtona

Izvor: Krediti.rs, 27.Sep.2011, 11:08

Međunarodna finansijska korporacija šabačkom koncernu odobrila jedan od najvećih kredita koje je dosad plasirala u istočnoj Evropi.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.