Evropljani beže u bivše kolonije

Izvor: B92, 27.Dec.2011, 05:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropljani beže u bivše kolonije

Komplikovan posao pripao je Deda Mrazu na Pirinejskom poluostrvu, mada ni onima koji sa vrećama šetkaju po ostalim evropskim obalama nije nimalo lako.

Od njih se traži da se kroz odžak pod jelku kao poklon donesu "objašnjenja".

I to bez uvijanja u ukrasni papir, žali se jedan od Božić Bata svom kolegi s kojim se dogovara oko raznošenja poklona - u karikaturi prazničnog broja madridskog Paisa.

Sve teža vremena najavljuju se u Portugaliji, podjednako kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i u Španiji, a mnogi bi bar da čuju kad će ona proći i da li će žrtvovanje uroditi nekim plodom. Naslov "Upoznajte se sa božićnim poklonima trojke” na prvoj strani lisabonskog časopisa Negosios pun je ironije tipične za Portugalce.

Nekada bežali od diktatora, sada beže od krize

U vreme Franka i Salazara sa Pirinejskog poluostrva bežalo se od diktature, a sada se spasavaju bankarskih diktata, obrazlaže jedan sociolog aktuelne migracije. Vlade, pod jarmom finansijskih institucija, prosto nemaju šta da im ponude. Novoizabrani premijer Španije upozorio je još u vreme izborne kampanje da svake godine u Argentinu emigrira 1.200 mladih školovanih Španaca. Ali, po svoj prilici, odliv mozgova će sledeće godine biti još mnogo masovniji. U to veruje i Deda Mraz iz karikature madridskog Paisa, kada kroz odžak bezuspešno pokušava da proturi svoje šarene laže.

Iza izraza "trojka", to zna svaki građanin krizom urušenih zemalja, kriju se kreditori – Evropska centralna banka, Međunarodni monetarni fond i Evropska unija. A u poklone spadaju sve one mere koje će možda doprineti da Lisabon vrati majski zajam dobijen od "trojke” od 78 milijardi evra.

Od prvog januara Portugalci će svoju decu u pedijatrijski urgentni centar voditi samo ako imaju 20 evra u džepu, a spisak je papren i za ostale medicinske usluge. Nema više ništa na kredit, pa će se, ma kako intervencija bila hitna, u svim ambulantama i bolnicama, uplata vršiti unapred, na šalteru, i pre nego što te lekar uopšte vidi. "Trojka” traži da se i drugi novogodišnji pokloni uviju u sličan celofan.

Ništa nije veselije ni u Španiji, gde nova vlada još nije otkrila šta će sve morati da "podari” svojim građanima, iako je novopostavljeni premijer Marjano Rahoj u svečanom inauguracionom govoru rekao da je situacija "crna da crnja ne može biti”.

Pirinejsko poluostrvo već je ove godine počelo da se prazni. Ne samo što ka njegovim obalama ne jedre više masovno očajnici iz severne Afrike, već se mnogi obrazovani mladi ljudi otiskuju iz svog starog sveta.

Portugalska kolonija, Angola, prima nekadašnje kolonizatore bez mnogo problema. Donedavno je to bila zemlja trećeg sveta, ali stopa rasta u 2012. biće 10 odsto, pa Luanda traži inženjere, advokate, profesore i ekonomiste koji govore portugalski. U Luandu se već preselilo 130.000 Portugalaca, a redovi pred konzulatom u Lisabonu sve su duži. Tamo se izmestilo i oko tri hiljade portugalskih firmi.

To nije rajska zemlja, kriminal je na ulici, veliko siromaštvo i nejednakosti, ali pečalbarski život nikad nije lak. U Brazilu je nešto veselije, ali su mesta već dobrano popunjena Amerikancima, Britancima, Nemcima, Francuzima... Španci zbog jezika preferiraju druge zemlje Latinske Amerike. Kažu da Buenos Ajres vrvi od madridskog akcenta, a da su u potragu za bogatim ujakom iz Južne Amerike krenuli i Italijani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.