Dušan je otpočeo ORGANSKU PROIZVODNJU OVOG POVRĆA, a sada ubira SLADAK PROFIT uz malo truda i volje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Okt.2019, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dušan je otpočeo ORGANSKU PROIZVODNJU OVOG POVRĆA, a sada ubira SLADAK PROFIT uz malo truda i volje!

Dušanova ljuta priča započela je eksperimentisanjem različitih ukusa i kombinacijom papričica sa već postojećim proizvodima.

Zbog nestabilnog tržišta, povećanih troškova proizvodnje, pada cena voća i nesigurnog otkupa za izvoz, sve više voćara iz Topole odlučuje se za još jednu dodatnu proizvodnju.

Među njima je i Dušan Vasić koji je otpočeo uzgajanje ljutih papričica, a pored pravljenja začina i njihove prodaje papričice stavlja i u već postojeće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << proizvode, rakiju i sokove.

Vasić, koji je diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, pored voćarstva kojim se bavi već 9 godina otpočeo je i organsko uzgajanje ljutih papričica na 5 ari i ima oko 8 različitih sorti papričica ljutine između 350.000 i milion i po skovila.

- Treba iskoristiti prvo stare sorte koje su otporne na bolesti i štetočine, treba im i redovno zalivanje, bez đubrenja i bez upotrebe pesticida, ja radim sve da bude što prirodnije. Kod mene je sve pušteno da samo odradi proces, imamo jedan deo koji uopšte nismo obrađivali i u kojem je ostavljena i trava. Papričicama je toplota dosta bitna, jer od količine toplote zavisi i ta njihova ljutina, preterana vlaga im čak i smeta, ne treba mnogo da se zaliva. Sa sokom u kombinaciji koristim najblažu varijantu sa crvenim habanerom koji je 350 hiljada skovila, a u rakije stavljam različite, od svake sorte i ljuće i blaže - kaže Vasić.

Pored začina od dehidrirane samlevene ljute paprike Dušan je stavio papričice i u sok od jabuke i u rakiju od jabuke.

- Inače je kombinacija slatkog i ljutog jako dobra. Pošto se bavim proizvodnjom jabuka, a samim tim i soka od jabuke, i pošto sam već krenuo da proizvodim ljute paprike, došao sam na ideju da probam da pomešam malo. Inače taj sok je jako dobar za cirkulaciju i ima interesantan ukus, jer je jabuka jako slatka i lepa, a ta ljutina ostaje u grlu i pomaže u borbi protiv bakterija i virusa. Kada je rakija u pitanju, isto ima lekovito dejstvo i isto se po malo konzumira. Taj kapsaicin se otpušta i on je jako dobar za cirkulaciju, koristi se kao neki narodni lek - kaže Vasić.

Vasićev cilj je da proširi organsku proizvodnju ljutih paprika, da nastavi da eksperimentiše sa različitim sortama, ali i da proširi svest kod ljudi o značaju za zdravlje kapsaicina koji se nalazi u ljutim papričicama, poboljšavajući prilikom konzumiranja cirkulaciju i imunitet organizma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.